Ledarupprop för demokratin i coronakrisen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) är en av undertecknarna i brevet från demokratiinstitutet Idea, där demokratin försvaras i coronatider. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) är en av undertecknarna i brevet från demokratiinstitutet Idea, där demokratin försvaras i coronatider. Arkivbild.

NYHETER

Coronakrisen innebär inte bara ett hot mot hälsan, utan också mot demokratin, varnar hundratals ledare och organisationsföreträdare världen över i ett öppet brev från demokratiinstitutet Idea.

"Friheten, hälsan och värdigheten hos människor överallt är på spel", står att läsa i brevet.

En demokratisk styrning lämpar sig bäst för att hantera coronakrisen, enligt brevet som initierats av demokratiinstitutet Idea (International Institute for Democracy and Electoral Assistance) och som skrivits under av globala ledare, Nobelpristagare och organisationer.

Anledningen till att undertecknarna vill försvara demokratin är att de ser ett hot mot den – dels i länder med auktoritärt styre, men också i demokratier där man för att bekämpa pandemin tar till ickedemokratiska åtgärder.

Ger möjlighet att lära

Enligt brevet behövs demokratin för att möjliggöra för civilsamhället att följa rekommendationer, för regeringar att vidta och stoppa åtgärder, för media att kunna ta del av och vidareförmedla information och för myndigheter att leverera trovärdig data om pandemin.

Det poängteras att demokratins främsta styrka är möjligheten att rätta till misstag – så att både ledare och medborgare kan lära sig och bli bättre.

"Demokratin är hotad, och människor som bryr sig om den måste frammana viljan, disciplinen och solidariteten för att försvara den. Friheten, hälsan och värdigheten hos människor överallt är på spel", avslutas brevet.

Bildt och Wallström

Bland undertecknarna, omkring 500 privatpersoner och ett 70-tal organisationer, finns Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) och tidigare utrikesminister Margot Wallström (S), fredspristagaren Jose Ramos Horta samt den amerikanske skådespelaren och aktivisten Richard Gere.

Vi jobbar på att förbättra vår podcastspelare i appen, vänligen uppdatera din app i Google Play och AppStore för att få den senaste versionen

Publicerad:

LÄS VIDARE