Åklagaren om NMR: ”Kommer sannolikt överklaga”

Jonas Dagson/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2019-10-25

De hade fanor med tyrrunor, sköldar, uniformsliknande kläder och ropade "Hell seger". Men det räckte inte för att klassa NMR:s demonstration i Göteborg som hets mot folkgrupp, konstaterar tingsrätten. Kammaråklagaren Jonas Martinsson delar inte rättens bedömning.

– Med stor sannolikhet kommer jag att överklaga, säger han till TT.

Flera personer bland motdemonstranterna har sedan tidigare blivit dömda för våldsamt upplopp. Nu döms även fem NMR-anhängare för samma brott i samband med den nazistiska demonstrationen i Göteborg i september 2017.

Men Göteborgs tingsrätt väljer samtidigt att fria samtliga fjorton som stått åtalade för hets mot folkgrupp. Enligt rätten räcker varken användningen av tyrrunan eller nazisternas övriga agerande vid demonstrationen för en fällande dom.

Troligen får fallet dock en fortsättning i hovrätten. Enligt kammaråklagare Jonas Martinsson talar det mesta för att han kommer att överklaga domen.

– Jag är inte överraskad och jag kan förstå domstolens resonemang, säger Martinsson till TT.

– Men jag delar inte tingsrättens bedömning. Med stor sannolikhet kommer jag att överklaga domen.

"Välformulerad dom"

Från försvarets sida välkomnas dock tingsrättens resonemang.

– Det är en väntad dom som går helt i försvarets linje. Vi förväntade oss inget annat. Jag ser inte att det skulle bli en ändring även vid en hovrättsprocess, säger Sargon De Basso, försvarare för en av dem som frikänns helt.

Rådman Ida Damgaard bekräftar att rätten ställts inför en stor utmaning.

– Det har inte varit ett lätt mål med en given utgång. Vi har enhälligt kommit fram till att det inte var över gränsen till det straffbara när det gäller hets mot folkgrupp. Det ligger en viss bevisvärdering i den här delen, men på det hela taget handlar det mer om de juridiska bedömningarna, säger hon.

Våldsamt upplopp

Enligt Göteborgs tingsrätt är det inte bevisat att NMR:s symbol, tyrrunan, är så starkt förknippad med idéer om rasöverlägsenhet och rashat, att användandet av den i sig är att bedöma som hets mot folkgrupp.

I sin bedömning har rätten kommit fram till att inte heller det samlade intrycket av demonstranternas agerande på platsen vid demonstrationen i Göteborg 2017 är sådant att det inneburit ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen. Därför frias de fjorton åtalade för hets mot folkgrupp.

Fem av männen fälls däremot för våldsamt upplopp, två av dem dessutom för ohörsamhet mot ordningsmakten. Enligt tingsrätten är det bevisat att ett större antal personer satte sig upp mot polisens myndighetsutövning, bland annat genom att trycka med sina sköldar mot både journalister och poliser.

– Tingsrätten håller med om att det är ett våldsamt upplopp. Där har det gått på vår linje, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

En får fängelse

Bara en av de fem NMR-anhängarna döms dock till fängelse, i två månader. De övriga fyra får villkorlig dom med samhällstjänst.

Dessutom frias två män även från våldsamt upplopp.

– De ogillar åtalet mot två kring frågor om identifiering. Men det har jag synpunkter på, säger Martinsson.