Burgarjättarna om hybrider på menyn: Följer utvecklingen

Publicerad 2022-11-29

Om McDonalds och Burger King satsar på hybridburgare globalt kan det spara mer än Sveriges totala koldioxidutsläpp varje år.

En given klimatsuccé, menar en forskare vid Oxfords universitet.

Men några sådana planer finns inte i nuläget, säger snabbmatsjättarna.

Byt ut hälften av köttet mot linser, grönsaker eller svampar – och skapa en hybridburgare.

Det är Oxfordforskarens Joseph Poores förslag för att få även de mest inbitna köttälskarna att bli mer klimatsmarta.

Enligt hans uträkning skulle Burger King och McDonalds minska sina globala koldioxidutsläpp med 51 miljoner ton varje år om de bytte ut 50 procent av köttet i sina burgare till något växtbaserat.

Det är lika mycket som Sveriges totala utsläpp på ett år.

Fredrik Hedenus forskar kring strategier för att minska klimatpåverkan från energi och matproduktion.

– Jag tycker det låter rimligt bra tänkt, det är ett sätt att inom nuvarande logik göra förändringar till det bättre. Vi ska inte underskatta hur svårt det är för människor att bryta sina mönster, säger Fredrik Hedenus, biträdande professor i fysisk resursteori vid Chalmers, till Aftonbladet.

McDonalds: Håller ett öppet sinne

Både McDonalds och Burger King har som mål att ha noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2050.

Men om hybridburgare är vägen dit kan företagen inte svara på i nuläget.

McDonald’s har satsat på laddstolpar för elbilar vid restaurangerna. Någon hybridburgare har de dock inte.

”På McDonald’s i Sverige så är vi övertygade om att det kommer att krävas många olika insatser och åtgärder för att uppnå de uppsatta klimatmålen. Vi fortsätter att hålla ett öppet sinne för olika idéer och för framtida förändringar samtidigt som vi fortsätter att utveckla vår meny i takt med att gästernas önskemål och förväntningar förändras”, skriver McDonalds presschef Henrik Nerell till Aftonbladet.

Han fortsätter:

”Huruvida just det här förslaget kommer att vara en del av den framtida menyn på McDonald’s i Sverige kan vi inte svara på idag”.

Burger King: Vill erbjuda varierad meny

Maria Finnerman, innovationsansvarig på Burger King Skandinavien, säger att man vill kunna erbjuda sina gäster en varierad meny.

Hon påpekar att kedjan haft växtbaserade köttalternativ på menyn under de senaste tre åren, som även går att få till deras klassiska burgare.

”Än så länge har vi inte några planer på att lansera en hybridburgare i våra restauranger, men vi följer utvecklingen och våra gästers efterfrågan”, skriver hon i ett mejl.

Hur gör du för att äta både gott och klimatsmart? Chatta och tipsa varandra!

  • Nora Fernstedt
    29 nov 2022

    Tack för att ni delade med er av åsikter och tips. Önskar er en god vecka med gott på tallriken.

    Nu avslutar vi chatten för den här gången!

  • 29 nov 2022

    Gubbe som varit vegan ett par år; äter bättre och billigare mat. Mår överlägset

    Max Allan Stenlund
  • 29 nov 2022

    Vi måste sluta att slänga mat. Vilket slöseri med resurser.

    Lobelia
  • 29 nov 2022

    Föredrar själv en färsk, saftig, nötfärsburgare med ost och lök på! Inget trams med något konstgjord köttfärs!

    Örjan
  • 29 nov 2022

    Läser bara det här för att få ett gott skratt. "Offra din hälsa så kanske vi får något, litet, bättre väder i framtiden. Kanske. Vem köper det här?

    Fredrik

    Offra din hälsa? På vilket sätt då?

    Nora Fernstedt