Förskolebarn rymde över för lågt staket – drunknade i pool

Ansvariga frikänns från vållande till annans död

Publicerad 2023-05-29

Tre frikänns från vållande till annans död.

I juni förra året rymde en 4-årig pojke från sin förskola i Södertälje – och hittades sedan död i en pool i närheten.

Tre ansvariga på förskolan frikänns nu från vållande till annans död.

Det var i mitten av juni 2022 som en 4-årig pojke försvann från en förskola i Södertälje.

Pojken hade tillsammans med några andra barn och en förskolelärare befunnit sig utomhus för att leka när fyraåringen plötsligt försvann ur lärarens synfält och var borta.

Strax efteråt drog en stor sökinsats igång i området.

Efter ett intensivt sökande hittades pojken i en pool på en villatomt i närheten av förskolan.

Enligt förundersökningen var det en boende på adressen, en yngre pojke, som hittade 4-åringen i poolen.

”Är en liten pojke i poolen”

Den yngre pojken skulle gå ut i trädgården för att hoppa studsmatta när han såg ett barn som låg i poolen.

I förhör berättar hans storebror om händelsen:

– Jag sitter i soffan och kollar på min mobil när min lillebror kommer in och säger ”seriöst, det är en liten pojke i poolen och jag drog upp honom”. Då springer jag ut och skriker. Jag skriker en massa och försöker få uppmärksamhet, berättar storebrodern som får hjälp av en granne med hjärt- och lungräddning, och att larma polis.

Även den yngre pojken som hittade 4-åringen berättar i förhör om när han såg honom flyta i poolen:

– Jag svor. Helvete.

Trots intensiva räddningsinsatser gick 4-åringens liv inte att rädda.

Ansvariga frikänns

Under onsdagen föll domen för tre ansvariga av förskolan. Samtliga tre var misstänkta för vållande till annans död, men frikänns från misstankarna.

Enligt tingsrätten rör det sig om en oerhört tragisk olycka, och man konstaterar att ”föräldrar ska kunna känna sig trygga när de lämnar sina barn på förskolan”. Samtidigt menar tingsrätten, innebär det inte att det är möjligt att helt eliminera samtliga faror.

”Olyckor kan också hända utan att någon enskild person har varit så pass vårdslös att straffrättsligt ansvar blir aktuellt”, skriver tingsrätten i domslutet.

Fokus i brottsutredningen har framförallt varit ett staket på förskolan, som pojken tros ha klättrat över. Att staketet har ansetts för lågt har varit välkänt, men inte ansetts tillräckligt akut att åtgärda.

”Känd säkerhetsrisk”

Kammaråklagare Kajsa Hultman har pekat på att pojken var välkänt aktiv, och har klättrat över staketet vid ett flertal gånger tidigare.

Det har även förts diskussioner med grannar om utformningen av staketet, vilket ska ha fördröjt åtgärden.

– Jag menar att det här låga staketet var en känd säkerhetsrisk för de åtalade personerna. Att de haft kännedom om det en längre period och att det inte har skett något för att det här inte skulle hända. Man har varken åtgärdat staketet, spärrat av det eller satt en pedagog att hålla det under uppsikt, har Kajsa Hultman tidigare sagt till Aftonbladet.

Samtliga tre inblandade har genomgående nekat till anklagelserna. Utöver det friande domslutet åläggs stiftelsen som driver förskolan inte någon företagsbot, och föräldrarna till 4-åringen får inget skadestånd.