EU har nått uppgörelse om ryska visum

Publicerad 2022-08-31

Ann Linde.

Det blev inget totalstopp för ryska turistvisum inom EU.

Men nu är man överens om att riva det avtal som gjort proceduren enklare och billigare.

– Detta gör att det kommer att bli otroligt svårt att få visum till EU för ryska medborgare, säger Ann Linde till TT.

Sedan 2007 har EU haft ett avtal med Ryssland om viseringslättnader, vilket gjort det lättare för ryssar att få visum till EU.

Men under EU:s utrikesministermöte i Prag i dag beslöts att det avtalet ska upphävas. Med det följer att handläggningstiderna för visum blir längre, och att priset mer än fördubblas, enligt SR.

– Detta gör att det kommer att bli otroligt svårt att få visum till EU för ryska medborgare. Det blir en otroligt skarp ändring i möjligheterna att komma in i EU för ryssar, säger Ann Linde till TT.

En del av EU-länderna ville hellre se ett totalt visumstopp, men så blev det inte, vilket var väntat eftersom frågan splittrar EU.

Polen, Estland, Lettland och Litauen säger att de kommer genomföra egna visumstopp för ryssar om inte EU gör det, medan Ungern med flera är emot, rapporterar SVT.

Även Tyskland är emot och enligt Euronews sa landets förbundskansler Olaf Scholtz efter ett möte i Oslo med nordiska ledare att det här inte är det ryska folkets krig, utan Putins, och att man måste vara tydlig med det.

Människor på elsparkcykel vid katedral i Moskva.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln