Leonora, 3, dog efter vårdmiss: ”Fick inte en chans att leva”

Sjukhuset missade avvikelse på hjärtat

Publicerad 2023-02-12

TÄRNSJÖ. Leonora låg blek, kall och orkeslös på barnakutens plastbrits i ett halvt dygn – trots personalens misstankar om att hon var allvarligt sjuk.

Sedan dog hon i akut hjärtmuskelinflammation.

Enligt en utredning hade Leonora sannolikt överlevt om hon fått rätt vård.

– Hon fick inte en chans att leva, säger hennes mamma Sofia Persson.

Ljusen brinner på minnesaltaret i vardagsrummet i villan. Här har familjen samlat några av Leonoras favoritsaker: En nallebjörn, brandman Sams bil och ett par rosa sandaler.

Det har gått ett år sedan hon dog. Men saknaden har bara blivit värre. Chocken har lagt sig och insikten om att de aldrig får se sin dotter igen börjar landa.

– Man saknar henne i de vardagliga sakerna, som när man lämnar hennes tvillingbror på förskolan. Ett barn saknas, säger Fredrik, Leonoras pappa.

Pappa Fredrik och mamma Sofia med en bild på dottern Leonora.

I februari 2022 blev Leonora sjuk med förkylningssymtom och feber och stannade hemma från förskolan. Tre dagar senare verkade hon frisk. Men morgonen därpå vaknade hon återigen trött och orkeslös.

– Vi kände inte igen henne. Hon var alltid glad, sprallig och full av energi och var först upp på morgonen för att väcka sina brorsor. Vi fick bära ner henne till vardagsrummet, men hon låg bara i soffan när de lekte, säger Sofia Persson.

”Hon var alltid glad och full av energi och var alltid först upp på morgonen”, berättar Leonoras mamma Sofia.

Fick inte plats på akutrum

När hon sovit hela dagen och varken ätit eller kissat åkte Fredrik med henne till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

När de kom till barnakuten var Leonora blek, kallsvettig och slö och personalen uppfattade henne som ”mycket sjuk”, enligt sjukhusets egen utredning. Hon reagerade knappt när personalen stack henne för att ta prover. Man tog ett EKG som visade en förhöjd puls.

På väggarna runtom i huset hänger bilder på Leonora.

Personal ansåg att hon borde läggas i ett avancerat akutrum för att kunna kopplas upp mot övervakning, men det var upptaget av andra svårt sjuka barn.

Leonora fick ligga kvar på en plastbrits och tittades till en gång i halvtimmen.

– Hon fick bara dropp och en mätare som tog puls och syresättning, säger Fredrik, som satt med sin dotter hela natten.

Han och Sofia fick inte veta något då, men en utredning skulle senare visa att flera i personalen varit oroliga för Leonora och misstänkt att hon är betydligt sjukare än vad man förstår.

Vid tvåtiden på natten visste man fortfarande inte vad som var fel med Leonora. Hon testade positivt för covid, men man trodde inte att det var hennes huvudsakliga diagnos.

”Hon fick inte en chans att leva”, säger mamma Sofia Persson.

Hittades livlös i sängen

En läkare bedömde att hon blivit bättre och skulle läggas in på en vårdavdelning. Då det var fullt på barnsjukhuset skickades hon till en vuxenavdelning för neurologi, ortopedi och urologi.

– Det känns väldigt konstigt. Hon är ett barn som inte har någon klar diagnos, då ska hon väl inte vara där, säger Fredrik.

Där reagerade personalen på att Leonora var mycket sjukare än vad de fått information om, något som Fredrik lade märke till.

– De tittade till henne ofta och verkade oroliga, säger han.

”Det är i de vardagliga sakerna man saknar henne mest”, säger Leonoras pappa Fredrik.

Vid femtiden på morgonen lämnade en sjuksköterska treåringens rum. Tio minuter senare hittades hon livlös och utan andning, i sin säng.

Personalen försökte att återuppliva Leonora med hjärt- och lungräddning, men klockan 08.02 förklarades hon död.

När Sofia kom till sjukhuset låg dottern nedbäddad i en sjukhussäng.

– Jag var bara i chock. Jag tänkte ju att det var en förkylning och att hon skulle få medicin och komma hem igen. Jag kan inte förstå hur så mycket har kunnat gå så fel, säger Sofia.

Leonora dog av akut hjärtmuskelinfammation.

Väldigt mycket gick fel den här natten. Sjukhuset har gjort en Lex Maria-anmälan och anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. De har också gjort en utredning av Leonoras död som föräldrarna fått ta del av.

Där omnämns platsbristen på barnakuten under kvällen, att ”personalen inte räckte till”, att sjukhusets journalsystem låg nere och att personal inte visste hur de skulle larma när Leonora hittades livlös.

Får 227 000 kronor för dödsfallet

Men det avgörande felet var det EKG som togs när Leonora kom till barnakuten – som bara avlästes maskinellt. Det skriver Löf (Regionernas ömsesidiga försäkringsbolag) i sin utredning. Där fanns en tydlig avvikelse som borde ha väckt misstankar om hjärtsjukdom och lett till vidare undersökningar av hjärtat.

De undersökningarna skulle troligtvis ha lett till att man upptäckt hjärtmuskelinflammationen, enligt Löf.

”Möjlighet till högre medvetenhet om riskbilden och eventuell behandling hade med övervägande sannolikhet förhindrat eller fördröjt dödsfallet”, skriver man i ett medicinskt utlåtande.

När Leonora sovit hela dagen och varken ätit eller kissat åkte Fredrik in med henne till Akademiska sjukhuset.

Familjen ska få 227 000 kronor för Leonoras död i ersättning av försäkringsbolaget.

– Det är en skitsumma. Det är inget som kan ge oss Leonora tillbaka, säger Sofia.

För föräldrarna har det varit tungt att läsa om alla misstag som begicks innan Leonoras död. De är kritiska till att man inte reagerade mer på att hon var kall, svettig och orkeslös samtidigt som hon inte hade feber.

– Jag har googlat och då ser man direkt att det är tydliga tecken på chock och att det kan vara något fel på hjärtat, säger hon.

I sjukhusets utredning framgår det att personalen vid flera tillfällen kände sig oroliga för Leonora.

”Lägger sitt barn i deras händer”

Föräldrarna tycker att de fått ett kallt bemötande från sjukhuset. De upplever inte att de tagit ansvar för det som hänt och skulle vilja få en ursäkt.

Sofia säger att de vill berätta om händelsen i hopp om att ingen familj ska drabbas av det de går igenom.

– Man lägger sitt barn i deras händer, sen förstår man att så mycket har gått fel. Leonora fick inte en chans att leva, säger Sofia som inte längre känner tillit till sjukvården efter det som hänt.

Runtom i huset hänger bilder på Leonora, tvillingbrodern Gabriel och deras storebror Valentin, 6. De vill ofta gå till graven och lägga ner blommor och tända ljus. På hennes födelsedag har bröderna bestämt att de ska släppa upp ballonger mot himlen.

Men att förklara för pojkarna att de aldrig mer får träffa sin syster är fortfarande svårt.

– När vi visar bilder på henne brukar Gabriel peka upp mot himlen och bli ledsen, säger Sofia.

Aftonbladet har sökt ansvariga på Akademiska Sjukhuset i Uppsala via presstjänsten, som uppgett att de inte vill kommentera det enskilda fallet.

På ett litet minnesaltare har familjen samlat några av Leonoras favoritsaker.

ANNONS