Raket från Bezos rymdstation kraschade

Uppdaterad 2022-09-13 | Publicerad 2022-09-12

Raketen sköts upp från en rymdbas i Texas i USA på måndagen – och kraschade kort därefter.

Olyckan inträffade på 8 500 meters höjd.

Ingen ska ha skadats.

Det var en obemannad startraket från Amazongrundaren Jeff Bezos rymdsatsning Blue Origin som havererade, en minut och fyra sekunder efter att den skjutits upp.

Det var den 23:e expeditionen i raketprogrammet The New Shepard – och den första som misslyckades.

I en video, släppt av företaget själva, syns hur kapselns nödraketer utlöses ungefär en minut efter starten från basen i västra Texas. Den föll sedan mot jorden i sina fallskärmar.

Här faller kapseln i fallskärm ner mot Texas öken.

– Det verkar som om vi har upplevt en anomali under dagens flygning. Detta var oplanerat, sa Erika Wagner, senior chef på Blue Origin, i rymdföretagets direktsändning från uppskjutningen.

I raketens kapsel fanns forskningsutrustning, men enligt Blue Origin ska alla utrustning ha varit intakt när den landade på jorden.

”Säkerhetssystemen fungerade som de skulle”, konstaterar företaget i en Tweet strax efter olyckan.

Blue Origins kapsel med vetenskaplig utrustning ska ha klarat sig oskadd.

”Kapseln landade säkert och startraketen slog ned inom det förutbestämda riskområdet. Inga skador eller förstörelse av allmän egendom har rapporterats”, meddelar den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA.

Miljardären Jeff Bezos startade rymdföretaget Blue Origin år 2000 med målet att låta vanliga människor turista i tyngdlöshet högt upp i jordens atmosfär.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln