Kina: Spekulationer efter ex-ledarens sorti

TT-AFP

Publicerad 2022-10-23

En tidigare ledares sviktande hälsa – eller välkoreograferat maktspel?

Den frågan ställer sig bedömare efter att Kinas forne president Hu Jintao oväntat eskorterades bort under Kommunistpartiets kongress.

Många höjde på ögonbrynen åt de märkliga scener som utspelade sig mitt under den pågående avslutningsceremonin på lördagen.

I den pågående direktsändningen syntes hur två personer med munskydd går fram till den före detta presidenten Hu Jintao, där han sitter intill president Xi Jinping.

De försöker först lyfta upp 79-åringen, som slutligen reser sig upp och, tillsynes mot sin vilja, låter sig ledas iväg.

På vägen sker ett kort utbyte mellan Xi och Hu. Den senare klappar därefter premiärministern Li Keqiang, som samma dag petades från centralkommittén, på axeln.

Tystnad och spekulation

Från officiellt håll har det varit tyst, men bland bedömare spekuleras intensivt i skådespelets betydelse. Handlar det om den forne ledarens omvittnat sviktande hälsa, eller noggrant planerat maktspel framför tv-kamerorna?

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua uppgav sent på lördagen att Hu Jintao insisterat på att delta vid ceremonin trots att han inte mådde bra, och att han fördes iväg för att vila.

Hu Jintaos hälsa har varit föremål för spekulation under många år. Redan i samband med att han lämnade över makten till Xi Jinping 2012 talades det om Parkinsons-liknande symtom, konstaterar Alfred Wu, Kinaexpert vid National University of Singapore.

– Han har åldrats dramatiskt, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Andra anser att partikongressen är alldeles för välkoreograferad för att händelsen skulle vara en slump.

Hu Jintao, Kinas president mellan 2003 och 2013, förs bort från Folkets stora sal i Peking under partikongressens avslutningsceremoni. President Xi Jinping sitter längst till höger.

Skickar ett budskap

Mer sannolikt är enligt bland andra William Sima, Kinaexpert vid Australian National University, att den oväntade sortin syftade till att skicka ett budskap till förespråkare av en annan politisk linje än Xi Jinpings.

– Sättet Hu mer eller mindre släpades ut ur Folkets stora sal är ett entydigt sätt att säga att det i den här nya eran inte finns utrymme för någon med koppling till Jiang–Hu-eran, säger han till AFP med hänvisning till Hu Jintao och företrädaren Jiang Zemin.

Björn Jerdén, programchef för Utrikespolitiska institutets Kinacentrum, konstaterar att sättet och tidpunkten gör att spekulationerna frodas.

– Det är anmärkningsvärda tv-bilder som leder till spekulationer. Jag kan inte säga i dag vad det kan tänkas bero på, men det är klart att det finns symbolik i att Xi Jinpings företrädare som generalsekreterare av allt att döma leddes bort samtidigt som hans makt cementerades, sade han till TT på lördagen.

Följ ämnen i artikeln