Macron hånas efter smusslandet mitt under tv-interjvun

Publicerad 2023-03-25

Upplopp på gatorna, plundrade butiker och brinnande sopor.

Protesterna och kritiken mot president Macron har varit högljudda sedan höjningen av pensionsåldern drivits igenom.

Nu hånas presidenten av sina motståndare, sedan han mitt under en intervju tagit av sig sin lyxklocka i smyg.

Protesterna och strejkarna har avlöst varandra i Frankrike sedan president Macron lade fram den nya reformen där pensionsåldern höjs från 62 till 64. Den drevs igenom utan stöd och med hjälp av en kontroversiell paragraf i grundlagen.

Igår kom även beskedet att Kung Charles III besök i Paris skjuts upp, till följd av protesterna.

Tog av sig klockan i smyg

Tidigare i veckan deltog president Emmanuel Macron i en tv-intervju om den höjda pensionsåldern. Intervjun som sändes i flera franska nyhetskanaler har nu blivit viral, men inte på grund av några uttalanden kopplat till reformen eller protesterna.

Istället är det presidentens klocka som hamnat i fokus. I början av intervjun har han den på sig, men en stund in i intervjun syns det hur han smusslar under bordet med händerna. När presidenten lägger upp armarna på bordet igen, är klockan borta.

Anklagas för politisk tondövhet

Klockan, av märket Bell and Ross var enligt initiala uppgifter värd uppemot 80 000 euro, något presidentpalatset tillbakavisade. Enligt Sky News ska samma modell finnas att köpa för runt 25 000 kronor på tillverkarens hemsida. Oavsett värdet på klockan hånades han direkt av sina politiska motståndare.

– De rikas president har aldrig gjort större skäl för namnet, sa Farida Amrani från vänsterpartiet La France Insoumise.

Politiska motståndare anklagar honom nu för politisk tondövhet. Samtidigt menar presidentens stab att Macron tog av sig klockan då den lät när den nuddade bordet. Ungefär tio minuter in i intervjun går det att höra ett ljud när klockan slår i bordet, efter det tar presidenten av sig den.

Enligt en källa nära Macron ska presidenten ha använt klockan i över ett år. Den går att se på hans sociala medier och ska bland annat ha använts vid VM-finalen i Qatar och vid ett statsbesök i Washington, rapporterar The Guardian.

Emmanuel Macron.