S vill lösa förlossningskris med C, MP, KD och L

Joakim Magnå/TT

Erik Lindahl/TT

Publicerad 2021-10-31

Finansregionrådet i opposition Aida Hadzialic (S

Regiontoppen Irene Svenonius (M) kallar krisen i Stockholms förlossningsvård ”djupt bekymmersam”.

Men finansregionrådet i opposition, Aida Hadzialic (S), vill se krafttag och bjuder nu in Moderaternas samarbetspartier till samtal.

”Kristdemokraterna och Liberalerna men kanske framför allt Centerpartiet och Miljöpartiet. Vår inbjudan ska ses som en vädjan att tillsammans med oss göra vad som krävs när det moderata finansregionrådet Irene Svenonius vägrar tillskjuta resurser till förlossningsvården och Stockholms sjukhus”, skriver hon i ett sms till TT.

Aida Hadzialic har tidigare krävt Irene Svenonius avgång om inte resurser akut tillförs förlossningsvården.

”Region Stockholm behöver nu visa att de tar denna situation på allvar för att behålla sin personal”, skriver hon.

Hundra har lämnat

Över hundra barnmorskor har hittills i år lämnat sina jobb på regionens förlossningsavdelningar.

– Situationen gällande bemanningen är djupt bekymmersam, säger Irene Svenonius till Aftonbladet.

Enligt Svenonius bottnar krisen dels i pensionsavgångar och dels i barnmorskornas avhopp, som i sin tur bottnar i dåliga arbetsförhållanden.

– Vi vill att barnmorskorna ska ha en bra arbetsmiljö och vilja vara kvar på jobbet, säger finansregionrådet och hänvisar till vidtagna mångmiljonsatsningar på bland annat höjd förlossningspeng och stärkt arbetsmiljö överlag på sjukhusen.

– Ingen ska tvivla på att vi inte tagit situationen på allvar. Jag beklagar att de känner en sådan press att de går till uppsägning. Det är deras sista åtgärd, det förstår jag.

Ska begära extramöte

Socialdemokraterna kommer ”inom kort” att begära ett extra sammanträde i regionstyrelsen för att föreslå akuta åtgärder.

”Vår förhoppning är att samtalen leder till att sjukhusen likväl som förlossningsvården tillsätts de resurser som krävs”, skriver Hadzialic och tillägger:

”Det finns pengar i Region Stockholm. Regionen gjorde ett överskott på 5,6 miljarder 2020. Det saknas dock ledarskap och vilja att garantera patientsäkerheten.”

Regionstyrelsen har tillsatt en samordnare som ska försöka hitta lösningar på kort sikt.

– Jag utesluter i nuläget ingenting. Men det här ska inte beslutas på politisk nivå utan mellan chefer, anställda och fack, säger Irene Svenonius till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln