Ilska efter ny abortdöd i Polen

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-01-27

Ännu ett dödsfall i Polen kopplas nu till landets skärpta abortlagstiftning. 37-åriga Agnieszkas död väcker nya krav på en ändring.

Trebarnsmodern befann sig i den första tredjedelen av sitt havandeskap när hon togs in på sjukhus i Czestowchowa i södra Polen med magsmärtor strax före jul.

Enligt nyhetssajten Euractiv konstaterades den 23 december att den ena av de tvillingar hon bar inte längre var vid liv. Med hänvisning till landets abortlagstiftning avvaktade man sedan i en vecka, varpå hjärtslagen upphörde även för det andra fostret. Två dagar senare genomfördes aborten.

Agnieszkas hälsa blev sedan stadigt sämre – och i tisdags avled även hon.

”Ännu en gravid, oskyldig ung kvinna, mor och hustru har dött”, skriver hennes familj på Facebook, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Blod på sina händer”

Händelsen fick hundratals att i onsdags kväll demonstrera i protest utanför Polens författningsdomstol och vid regeringspartiet Lag och rättvisas högkvarter.

”Abortförbudet dödar. Varenda en som stöder det har nu ytterligare en persons blod på sina händer i dag”, skrev organisatörerna i ett uttalande.

Polen har en av EU:s hårdaste lagstiftningar mot abort och skärpte den dessutom i fjol, sedan författningsdomstolen fastslagit att det inte var förenligt med grundlagen att tillåta aborter på grund av skador på fostret.

Kritik från EU

Inom EU styr varje land själv över sin abortlagstiftning, vilket ändå inte hindrat exempelvis EU-parlamentet från att skarpt kritisera Polen. I ett tal inför parlamentet i förra veckan manade dessutom Frankrikes president Emmanuel Macron till att slå fast rätten till abort som en grundläggande rättighet i EU.

”Det är en tragedi och ett svek att ytterligare en kvinna har avlidit till följd av den polska högerpopulistiska regeringens kvinnofientliga politik. Ingen kvinna ska nekas sina grundläggande rättigheter i EU 2022”, skriver svenska EU-parlamentsledamoten Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

ANNONS