Tog 21 månader att röntga knöl – kvinna avled

TT

Publicerad 2022-01-20

Region Kronoberg gör en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg gällande ett fall där en försenad undersökning av en patient lett till att kvinnan avled i cancer. Arkivbild.

Vintern 2019 sökte en kvinna i Småland vård för en knöl på sitt ben på en vårdcentral, men det dröjde 21 månader innan hon blev undersökt med en magnetröntgen. Knölen visade sig vara en stor cancertumör, som hunnit sprida sig till skelettet och lymfkörtlarna. Patienten strålbehandlades, men avled, rapporterar Smålandsposten.

Region Kronoberg har nu gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och det finns flera orsaker till den bristande vården, uppger regionens chefläkare Pär Lindgren för tidningen.

– Det är flera orsaker men det beror tyvärr en del på pandemin, som har orsakat fördröjningar med att kalla patienter. Sedan hängde nog bilden av patientens problem, som framkom vid undersökningen på vårdcentralen, kvar en tid även om den i efterhand visade sig vara felaktig, säger Lindgren.