Stora protester mot vaccinkrav i Frankrike

Publicerad 2021-07-15

Obligatoriskt för vårdpersonal att vaccinera sig – och krav på vaccin för att få gå på krogen.

Tusentals personer i Frankrike tog till gatorna i protest mot regeringens nya vaccinplan.

På onsdagen tågade tusentals personer på Frankrikes gator i protest mot landets nya vaccinkrav.

På måndagen meddelade regeringen att sjukvårdspersonal måste ha vaccinerat sig senast den 15 september. Annars får de inte gå till jobbet och förlorar därmed sin lön. President Emmanuel Macron planerar även införa krav på vaccinbevis eller negativt provsvar för att komma in på barer eller restauranger.

En majoritet av befolkningen tycks vara positivt inställda till vaccinkravet, enligt en opinionsmätning rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men det finns ett uppenbart motstånd. Omkring 19 000 personer deltog i onsdagens protester, som sammanföll med landets nationaldag.

Protesterna började i huvudstaden på onsdagsmorgonen.

”Det här är i frihetens namn”, skanderade några av demonstranterna. ”Ner med diktatorskapet, ner med hälsopasset”, skanderade andra.

I en del av Paris satte polisen in tårgas för att skingra demonstranterna. Enligt polisen följde inte demonstranterna den planerade rutten, kastade föremål och tände eld.

På tisdagen försvarade den franska regeringen sitt beslut om att ovaccinerade riskerar restriktioner.

”Det finns ingen skyldighet att vaccinera sig, det här är en sporre”, sa en regeringens talesperson Gabriel Attal då.

”Ta era vaccin och stick”

Grekland har infört liknande vaccinkrav – vilket har lett till protester även där.

På onsdagen samlades över 5 000 personer i Aten i protest mot landets vaccinprogram. Några av demonstaterna viftade med grekiska flaggor, andra med träkors.

”Ta era vaccin och stick härifrån”, skanderade demonstranterna när de samlades utanför riksdagen. De kräver också att landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis ska avgå, skriver Reuters.

Greklands regering meddelade i måndags att det blir obligatoriskt för vårdpersonal att vaccinera sig, i samband med att smittspridningen tagit fart igen.

Omkring 41 procent av befolkningen är fullvaccinerade, och opinionsmätningar visar att de flesta är positivt inställda till vaccinet, enligt Reuters.