Luf-ordförande: Ideologisk underutveckling i L

Ann Edliden/TT

Publicerad 2021-07-31

Romina Pourmokhtari fortsätter som ordförande för Liberalernas ungdomsförbund, Luf. Arkivbild.

Romina Pourmokhtari får förnyat förtroende som ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf). Hon säger till TT att förbundet fortsätter arbeta för att partiet ska säga nej till en regering med stöd av Sverigedemokraterna.

– Det är en hård åtgärd, men nödvändig, säger hon.

Det fanns vid Luf-kongressen inga utmanare till posten som förbundsordförande. 25-åriga Pourmokhtari sitter därmed säkert till november nästa år, då valrörelsen är över.

Liberalerna (L) hamnar enligt flera mätningar långt under riksdagsspärren i ett riksdagsval som det ser ut i dag. Och Romina Poumokhtari säger att det beror på en skakig ideologisk grund inom partiet.

”Ideologisk underutveckling”

– Vår åsikt – och min – är att det finns en ideologisk underutveckling i partiet just nu där Liberalerna står ostadigt på sina principer. Där behöver partiledningen utföra det arbete som behövs för att man ska överleva nästa valrörelse.

TT: Är ni överens inom ungdomsförbundet om att motarbeta en regering med stöd av SD?

– Vi i förbundet är väldigt enade och vi ser ju partiledningens vilja, men det finns ändå en principiell liberalism som vi saknar. Man hör aldrig Liberalerna prata om frihet på det sättet som ungdomarna i partiet gör. Man hör mer olika förslag om förbud.

Enad front mot Löfven

Men Luf är precis som moderpartiet samtidigt inte berett att släppa fram en regering med Stefan Löfven (S) som statsminister efter nästa val. Pourmokhtari kritiserar regeringspartiernas hantering av regeringskrisen tidigare i sommar.

– Det var inte schysst av dem att gadda ihop sig med Centerpartiet och lägga ansvaret för en regeringskris på Liberalerna. Det är fullkomlig galenskap. Ingen av oss vill ha Löfven som statsminister. Vi har förtroende för Nyamko Sabuni, en otroligt skicklig politiker, men det finns legitim kritik som vi tycker det är dags att börja ta åt sig av.

Följ ämnen i artikeln