Lars Vilks särbo: ”Han levde som en fånge”

Publicerad 2023-03-05

Lars Vilks särbo intervjuas i ”Efter fem” i TV4.

Hon berättar att de sista åren med personskydd var outhärdliga för dem båda.

– Han levde som en fånge i sitt eget hem, säger hon.

I oktober 2021 färdades konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser i en bil på väg hem från ett besök i Stockholm. Men utanför Markaryd krockade de med en lastbil. Lars Vilks och de två poliserna dog i olyckan och lastbilschauffören blev allvarligt skadad i olyckan. En brottsutredning startade därefter, men efter en tid slog utredarna fast att inget brott låg bakom kraschen.

Lars Vilks särbo Maj, som egentligen heter något annat, intervjuas nu i TV4:s program ”Efter fem Söndag”. Hon berättar att sorgen efter Lars Vilks är stor.

– Han var mitt livs kärlek. Jag blev väldigt fascinerad av Lars intellekt. Hans kunskap, hans sätt att vara. Lars var en väldigt lugn person, säger hon.

Lars Vilks.

Levde under ständigt hot och polisskydd

2007 ritade Lars Vilks en rondellhund vars ansikte skulle föreställa profeten Muhammed. Teckningen förändrade hans liv. Efter det levde han under konstant hot, hade specialanpassat livvaktsskydd och bodde på hemlig ort.

Maj säger att hon ofta tänkt på Vilks i samband med den senaste tidens uppmärksammade aktioner, som exempelvis den upphängda Erdogan-dockan.

– Mina tankar har givetvis gått till Lars. Han var en mycket stark anhängare och förespråkare för yttrandefriheten. Att vi skulle kunna leva i en värld tillsammans, i en demokrati, för det är det bästa system vi har. Att man där med ordens och konstens hjälp skulle kunna få uttrycka sig, säger hon.

En blomma placerad vid Lars Vilks konstverk Nimis i Kullabergs naturreservat.

Levde under ständigt hot och polisskydd

Polisskyddet fungerade till en början bra men med åren kom det att påverka både Lars Vilks och hans särbos liv på ett mycket negativt sätt, berättar hon. Hon beskriver det som ett intrång på deras privata liv.

– I början förstod vi inte vad det skulle innebära. Vi diskuterade om att det kunde hålla i sig i några veckor eller månad och att det sedan skulle lägga sig. Men det gjorde det inte, livvaktsskyddet fortsatte år efter år, säger hon.

Hon säger att de med åren inte längre kunde träffas hemma, utan var tvugna att ses på vandringsstigar utomhus, med picknick på en bänk, på restauranger. Samtidigt säger hon att Lars Vilks var en mycket optimistisk person som tänkte att allt skulle ordna sig.

– Det blev outhärdligt för oss att leva på det sättet, som under de sista åren av Lars liv. Meningen var att vi skulle bo ihop. Man hävdade att man inte kunde säkra bostaden, han levde nästan som en fånge i sin bostad. Han fick inte gå ut efter 18 om han inte anmält det innan, säger hon.

Intervjun sänds på söndag i TV4:s ”Efter fem söndag” och kan även ses på TV4Play.

Lars Vilks vid sitt konstverk Nimis i Kullabergs naturreservat.

Följ ämnen i artikeln