Äldreministern: Man blir väldigt berörd

Publicerad 2022-11-24

Äldreminister Anna Tenje läser Aftonbladets artiklar.

Digitalisering ska korta köer till äldreboende

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) blev berörd av Aftonbladets gransking om dödssjuka som nekats äldreboende.

Men hon ser inte något behov av en tydligare lagstiftning utan menar att köerna kan kortas med digitalisering.

– Det skulle ge mer tid och möjlighet för handläggarna att lägga på de lite mer komplicerade fallen.

I Aftonbladets granskning ”Sveket mot de äldre” har vi berättat om flera fall där äldre i livets slutskede inte fått plats på ett äldreboende. Detta trots att det var deras önskan och trots att de hade läkarintyg.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) blev känslomässigt berörd av artiklarna men menar samtidigt att hon har förtroende för hur att kommunerna hanterar ansökningar om särskilt boende.

– Vård i livets slutskede är väldigt komplicerat och det är svårt och förknippat med väldigt mycket sorg. Så man blir väldigt berörd av de här berättelserna, säger hon.

Hur ser du på att de här personerna inte fick komma till ett särskilt boende?

– Det är kommunernas ansvar att utforma äldreomsorgen efter äldrevård. Det handlar ju om att de äldre ska ha ett värdigt liv. Det gäller även in i livets slutskede även om det givetvis är väldigt svårt i det skeendet.

Ska personer i livets slutskede kunna nekas särskilt boende?

– Det är kommunerna som gör den här bedömningen. Det gör de enligt ett behovsperspektiv och enligt socialtjänstlagen.

Men vad tycker du som minister?

– Det är inte så enkelt som att säga att alla ska ha. Det ger ju andra komplikationer när det gäller att tillgodose allas behov. Det är en bedömning man gör i kommunerna. Den görs utifrån väldigt stor erfarenhet och med stor kunskap och den förlitar jag mig på.

Anna Tenje, äldreminister.

Granskningen visar att kommunerna ger avslag trots att personen har läkarintyg om att man är dödssjuk. Ska det vara så?

– Kommunerna gör en samlad bedömning, där ingår läkarintyget som en del. I livets slutskede kan det hända saker fort. Då gäller det att vara flexibel och ha en god kommunikation. Saker kan hända som gör att man måste fatta ett annat beslut.

Borde lagen bli tydligare så att biståndshandläggare kan fatta rätt beslut?

– Socialtjänstlagen är väldigt tydlig med att det är en rättighetslagstiftning. Med utgångspunkt kring vad man har rätt till och vilka olika stöd som finns.

Kan det vara så att det behövs mer utbildning för biståndshandläggare?

– Jag har faktiskt svårt att svara på det. Jag tror att det är en allmän diskussion och dialog. Jag kan konstatera att Sveriges kommuner och regioner handhar tusentals sådana här ärenden varje dag. Min erfarenhet är att de gör ett fantastiskt jobb och att de hela tiden jobbar för att förbättra den palliativa vården.

Vad kommer du göra för att inte fler dödssjuka ska nekas särskilt boende?

– Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har det övergripande ansvaret. Om saker och ting har gått fel så gör kommuner och regioner anmälan och Ivo gör inspektioner för att se så att socialtjänstlagen efterföljs. Vi får förlita oss på det regelsystem som finns.

Anna Tenje påpekar att den palliativa vården i Sverige har utvecklats de senaste åren.

– Man har fler palliativa team och man har allt fler palliativa vårdplatser. Så man ser ändå en positiv utveckling på det området. Det kan jag ändå tycka är bra.

I granskningen berättade Aftonbladet bland annat om 88-årige Ingvar Nilsson som beviljades äldreboende men inte fick flytta in på grund av platsbrist. Han är inte ensam om att ha fått vänta på en plats. Under 2021 fick 3 032 personer vänta längre än tre månader på särskilt boende. Det gör Anna Tenje bekymrad.

– Långa köer och väntetider är allt annat än önskvärt. Särskilt eftersom ett händelseförlopp kan gå väldigt fort.

Vad kan du göra för att få ner väntetiderna?

– Jag ska fortsätta att hjälpa och stödja kommuner och regioner i den digitala utveckling som nu sker. Lättare behov går ganska snabbt att faktiskt besluta om via en automatisering och digitalisering. Det skulle ge mer tid och möjlighet för handläggarna att lägga på de lite mer komplicerade fallen.

Behovet av särskilt boende kommer inte att bli mindre i framtiden. Vad ser du för lösning på det?

– Vi har jobbat ganska hårt från vår sida med investeringsstöd för boende för äldre personer. Med framför allt en incitamentsstruktur för särskilda boenden.

Anna Tenje konstaterar att det arbetet inledes av den förra regeringen – som ökade investeringsstödet från 500 miljoner till 1 miljard till 2022. Hon lovar att regeringen kommer fortsätta i den riktningen.

– Ja, det kommer ligga kvar på 1 miljard även under 2023.

Följ ämnen i artikeln