Ambulanser stoppades av aktivister – tio personer häktas

Publicerad 2022-08-31

Morgonrusningen på E4:an stoppades av klimataktivister som limmat fast sig på motorvägen utanför Karolinska universitetssjukhuset.

Enligt polisens initiala uppgifter fördröjdes fyra ambulanser.

Nu häktas tio personer misstänkta för sabotage.

Delar av trafiken i Stockholm stoppades under måndagsmorgonen på grund av att tolv personer hade satt sig på vägen, strax söder om trafikplats Haga Norra på E4.

– En del har vi fått bort från körbanan men det är personer kvar också som har limmat fast sig, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson för Stockholmspolisen, på måndagen.

Även utryckningsfordon stoppades av aktivisterna.

Enligt polisens initiala uppgifter rörde det sig om fyra ambulanser. Minst en ambulans hade blåljusen på och ett prio ett-ärende.

– Det har stått ambulanser i den här kön, det är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset. Vi har fått samtal från personal på sjukhuset om att vägen är stoppad, säger Daniel Wikdahl.

Klimatorganisationen Återställ Våtmarker har själva bekräftat att det var dem som låg bakom blockaden.

Organisationens presstalesperson Helen Wahlgren har också uppgett att de inte velat stoppa blåljusfordon.

Mellan 30 och 70 år

– Ambulansen som var under utryckning blev fördröjd, men den släpptes fram. Återställ Våtmarker ringer polisen varje gång i samband med att aktionen startar, säger Helen Wahlgren, på tisdagen.

– Att stoppa uttryckningsfordon är det sista vi vill och vi flyttar oss alltid för dem. Det är alltid fredliga aktioner, vi går inte i konfrontation med bilister eller poliser, fortsätter hon.

De tolv personerna som deltog under måndagens aktion greps på plats, misstänkta för sabotage, blåljussabotage och brott mot ordningslagen.

Två av dem släpptes senare på fri fot.

På onsdagen häktades tio personer, misstänkta för sabotage.

– Det är både män och kvinnor i blandade åldrar, allt från 30-årsåldern till 70-årsåldern. Sammanfattningsvis nekar de till att de begått något brottsligt men medger att de har varit på plats och suttit där, säger Marina Ivic, åklagaren som leder utredningen.

Enligt åklagaren ska man bland annat undersöka om ambulanspatienterna påverkats av fördröjningen som skedde i trafikstoppet.

– Vi ska nu utreda vad effekten blev av det här stoppet, både i kostnader men även påverkan på enskilda och samhället.

Följ ämnen i artikeln