Kommunens hårda krav på elever: Godkända betyg för sommarjobb

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Växjö kommun införde inför sommaren hårda krav på ungdomar som söker kommunala sommarjobb: Godkända betyg eller gå i sommarskola. Nu har kommunen bestämt att reformen kommer att stå kvar.

– Krav är att bry sig, säger Oliver Rosengren (M), ordföranden i nämnden för arbete och välfärd.

Växjö kommuns krav på ungdomar som söker kommunala sommarjobb är de hårdaste kraven i landet. De kräver att gymnasieelever ska ha godkänt betyg i matte och svenska annars får de gå i sommarskola, rapporterar SVT Småland. I de flesta kommuner krävs endast att man har rätt ålder och är skriven i kommunen.

Utvärderingen som kommunen har gjort visade att 747 ungdomar sökte feriejobb, kommunala sommarjobb, i år. Av de föll 160 ansökningar bort eftersom de var ofullständiga eller hade fel ålder. 21 elever hade inte godkända betyg i svenska och matte.

1 av 2 | Foto: Pressbild.
Oliver Rosengren (M), ordföranden i nämnden för arbete och välfärd.

Socialdemokraterna är kritiska

Efter utvärderingen har kommunen bestämt att reformen kommer att stå kvar även nästa sommar, trots att Socialdemokraterna är kritiska till förändringen med betygskrav.

– Jag är övertygad om att de som går på gymnasiet vill ha godkända betyg. Jag tror inte det har att göra med om de ska få ett sommarjobb eller inte, säger Tomas Thornell (S), 2:e vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd, till kanalen.

Oliver Rosengren (M), ordföranden i nämnden för arbete och välfärd, håller inte med och säger att reformen är här för att stanna.

– Att följa upp och vara noggrann är bra och det är klart att det tar vissa resurser, men det är värt de resurserna. Krav är att bry sig och vi bryr oss allra mest om de här ungdomarna, säger han till SVT Småland.

Publicerad:

LÄS VIDARE