Emiraten trappar ner i Jemen

TT-AFP

Publicerad 2019-07-08

Förödelse i Sanaa efter ett anfall av den saudiskledda alliansen där Förenade Arabemiraten medverkar. Emiraten ska nu enligt en officiell källa minska sitt militära engagemang, Arkivbild.

Förenade Arabemiraten minskar sin militär i Jemen och växlar över till en fredsplan, säger en högt uppsatt officiell källa i Dubai till reportrar.

Källan uppger att Emiraten har "minskat antal soldater av strategiska skäl i al-Hudaydah" och av taktiska skäl i andra delar av landet.

– Det har mycket att göra med en förflyttning från vad jag skulle kalla en militärt-först-strategi till en fred-först-strategi, och jag tror att det är vad vi håller på med, förklarar källan.

Emiratets styrkor, som ingår i den saudiskledda koalitionen mot Huthirebellerna, har helt evakuerat militärbasen i Khokha 13 mil söder om hamnstaden al-Hudaydah (Hodeida) och delvis dragit bort sitt tunga artilleri därifrån, säger en regeringstjänsteman till AFP. Denne uppger också att de lämnat en militärpostering i Sarwah och dragit bort sina Patriotrobotar där, och att man nu ser över läget på Jemens västkust.

Följ ämnen i artikeln