Flygplan har kraschat utanför Umeå – nio personer döda

Störtade ner vid Storsandskär i Umeälven

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2019-07-14

Ett mindre flygplan med fallskärmshoppare ombord kraschade på en ö utanför Umeå i eftermiddags.

Samtliga nio personer ombord har dött.

Strax efter klockan 14 kom larmet om ett flygplanshaveri på ön Storsandskär utanför Umeå.

Nio personer befann sig ombord. Vid 15.45 meddelade Region Västerbotten att samtliga dött.

– Jag kan bekräfta att samtliga ombord har avlidit. De anhöriga är underrättade, säger presskontakten Gabriella Bandling.

CNP
Live

Fallskärmshoppare ombord

Swedavia uppger att det kraschade planet är av modellen GippsAero GA8 Airvan. Enligt Sjö- och flygräddningscentralen skulle passagerarna hoppa fallskärm.

– Flyget lyfte klockan 13.33 och haverilarmet kom in till oss klockan 14.12, säger Alma Johansson på Swedavias presstjänst.

Stort område avspärrat

Klockan 16.40 meddelade polisen att deras arbete fortsätter. De har spärrat av ett stort område runt olycksplatsen. Många personer har samlats vid avspärrningsbanden.

– Det är ett brott att beträda det avspärrade området, säger David Levy, polisinsatschef.

Löfven: ”Stor sorg”

Kommunens kriskrupp är inkopplade. De finns på plats vid flygplatsen för att ge stöd till anhöriga.

Även Ålidhemskyrkan har öppnat upp och finns för vittnen och andra som behöver stöd. Och Norrlands Universitetssjukhus har öppnat en krisledningsgrupp.

Statsminister Stefan Löfven har uttalat sig om dödsolyckan.

“Det är med stor sorg som jag mottagit beskedet om det störtade flygplanet utanför Umeå. Jag tänker på de omkomna och deras anhöriga i denna svåra stund”, uttalar han sig till TT i ett skriftligt meddelande.

Polisen efterlyser människor som har hittat, eller hittar, delar från flygplanet. Har du sett något som tillhör flygplanet? Ring 114 14.

PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den mest allvarliga sedan 1989.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.