Boris Johnson i tal om brexitläget

Publicerad 2019-09-02

Boris Johnson meddelade efter ett extrainsatt regeringssammanträde att det inte blir ett nyval.

– Jag vill inte ha ett nyval, ni vill inte ha ett nyval, säger premiärministern.

Drygt en timme senare uppger regeringskällor att premiärministern är beredd att utlysa val 14 oktober.

Johnson har utlovat ett brittiskt utträde ur EU den 31 oktober – oavsett om de dessförinnan kunnat godkänna ett ordnat utträdesavtal. Under måndagskvällen höll Boris Johnson ett kort Brexit-anförande utanför premiärministerbostaden på Downing Street efter ett extrainsatt regeringssammanträde.

Inför uttalandet så ryktades att premiärministerns kunde komma att utlysa nyval.

Men det är inte aktuellt i nuläget sa Boris Johnson vid 19-tiden.

– Jag vill inte ha ett nytt val, ni vill inte ha ett nytt val, säger Johnson.

Han antydde också att om det ändå blir ett nyval så skulle det bero på att hans politiska motståndare som vill stoppa Brexit har tvingat fram det. Johnson säger att försök att försena utträdet och sätta stopp för ett avtalslöst Brexit förstör Storbritanniens förhandlingsposition.

– Det skulle kapa vår position vid fotknölarna och göra alla framtida förhandlingar absolut omöjlig, säger Boris Johnson.

– Vi kommer inte acceptera några försök att backa när det kommer till löftet om ett ett Brexit 31 oktober.

Drygt en timme efter Johnsons tal om att han inte vill se ett nyval uppger regeringskällor att premiärministern är beredd att utlysa nyval den 14 oktober.

Om rebeller inom hans eget parti gör gemensam sak med Labour-ledmöterna och röstar för oppostionens förslag under morgondagen. Tanken är att då försöka rösta igenom ett krav på att regeringen måste ha nått ett färdigt utträdesavtal den 19 oktober – eller annars be EU om förlängd förhandlingstid till den 31 januari 2020

Enligt The Guardians regeringskälla så kommer premiärminister Boris Johnson se morgondagens omröstning som en förtroendeomröstning. Om oppositionens förslag vinner under tisdagen ska Johnson alltså begära omröstning om nyval på onsdag.

Johnson: ”Gjort framsteg”

Boris Johnson sa under sitt anförande också att han tycker att de den senaste tiden gjort ”uppmuntrande framsteg” i frågan.

– Vi visar att vill ha ett avtal, att vi vill ha en tydlig relation i framtiden och att vi är fullständigt bestämda att vara förbereda på att inte nå något avtal, säger han.

De som motsätter sig ett utträde utan avtal hoppas alltså redan i morgon kunna tvinga regeringen att be övriga EU om mer tid. Frågan är bara om det ens är möjligt – och vad konsekvenserna dessutom blir.

Nyval väntar?

Labourledaren Jeremy Corbyn är för.

– Vi måste gå ihop om att stoppa ett avtalslöst utträde. Den här veckan kan vara sista chansen, manar Corbyn i ett tal i Salford.

Corbyn vill sedan ha ett nyval och utlovar dessutom en ny folkomröstning om han tar över som regeringschef.

– Labour kommer att ge folk chansen att ta tillbaka kontrollen och få sista ordet i en folkomröstning med trovärdiga alternativ på båda sidor, inklusive att stanna kvar (i EU), säger partiledaren.

Förtroenderöst

Regeringen har en ytterst svag majoritet i underhuset och har skickat en tydlig varning till sina egna inom Konservativa partiet. De upproriska parlamentsledamöter i partiet som vill göra gemensam sak med oppositionen riskerar att petas i ett eventuellt nyval.

Det som Johnson framför allt vill undvika är att parlamentet bakbinder honom genom att säga nej till ett avtalslöst utträde. Regeringen ser nämligen hotet om en "no deal" som avgörande argument för att få övriga EU att backa på de punkter i utträdesavtalet som britterna inte gillar.

– Vi ser en eventuell omröstning i morgon som en förtroendeomröstning när det gäller regeringens förmåga att ordna ett avtal och vi kommer att hantera det på det sättet, säger en regeringskälla till brittiska journalister i London.

Johnson har upprepade gånger försäkrat att EU brukar vika sig i sista stund om man bara håller emot och hoppas envist på en lösning, senast vid EU-toppmötet i Bryssel den 17–18 oktober.


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur blev den omskrivne politikern landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen