Massgrav visar på digerdödens spridning

TT

Publicerad 2020-02-19

Kvarlevor av en person som avlidit i digerdöden i London på 1300-talet. Arkivbild.

En massgrav med kvarlevor av 48 människor har hittats på den engelska landsbygden. De döda föll offer för digerdöden på medeltiden.

Gravfyndet visar att smittade människor flydde städerna och sökte hjälp på landsbygden.

Mellan 40 och 60 procent av Englands befolkning tros ha avlidit i digerdöden när den härjade i England under medeltiden.

Gravfyndet i grevskapet Lincolnshire är en ny pusselbit i arkeologernas försök att förstå omfattningen av sjukdomens spridning. Graven har daterats till 1300-talet, antagligen det första och dödligaste utbrottet av sjukdomen, åren 1348–1349.

Många massgravar har tidigare hittats i de stora medeltidsstäderna men aldrig på landsbygden, och direkta arkeologiska bevis för digerdöden är ovanliga, säger Hugh Willmott vid University of Sheffield, som ledde utgrävningen.

De 48 dödsoffren begravdes under bara några dagar. Varje person har svepts var för sig och de döda har placerats sida vid sida.

– De försökte behandla dem så respektfullt som möjligt, för på medeltiden var det väldigt viktigt att ge de döda en ordentlig begravning. Trots att det var mitt i en förskräcklig katastrof tog de hand om de döda så mycket de kunde, säger Hugh Willmott till The Guardian.

Massgraven har hittats vid Thornton Abbey, medeltida ruiner av en klosterkyrka med tillhörande sjukhus.

Analyser av tänderna från 16 av de dödas kvarlevor visar på kopplingar till det stora utbrottet i London, enligt studien om fyndet, som har publicerats i den brittiska arkeologiska tidskriften Antiquity.