Förre KD-ledaren vill att staten gör affär med kritiserat bolag

Ex-socialministern Hägglund saluför produkter – till Socialstyrelsen

Publicerad 2020-04-07

Göran Hägglund var socialminister då apoteksmonopolet avreglerades vilket har bidragit till medicinbrist och bantade beredskapslager.

Nu saluför den före detta KD-ledaren sjukvårdsprodukter till Socialstyrelsen – från bolaget Onemed som sålde stödstrumpor för upp till 6 000 kronor paret till ett landsting.

– Jag var inte inblandad med Onemed vid den tidpunkten, säger Hägglund som i dag jobbar åt en PR-byrå.

Göran Hägglund var socialminister då apoteksmonopolet avreglerades.

I en uppmärksammad artikel i DN beskrevs Sveriges allt större medicinbrist och avsaknad av lager för mediciner – och hur myndigheter och experter hade varnat för detta i nästan tio år.

Tanken var att privata aktörer skulle ta över ansvar för beredskapslager i samband med avregleringen av apoteksmonopolet 2009, men riktigt så blev det inte.

Är självkritisk

KD:s före detta partiledare Göran Hägglund var ansvarig minister då avregleringen skedde och i en intervju med DN är han självkritisk:

– Sett i backspegeln så är det självklart att det borde ha byggts upp en mekanik och ett ansvar för att den här funktionen skulle upprätthållas, säger han till tidningen.

Hägglund lobbar

I dag jobbar Göran Hägglund på PR-byrån Narva och på företagets hemsida beskrivs hur Hägglund har ett “svårslaget kontaktnät” och hur välfärdsområdet ligger honom “extra varmt om hjärtat”.

Nu kan Aftonbladet avslöja hur Hägglund i mitten av mars kontaktade Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, och en av nyckelpersonerna under den pågående coronapandemin.

I ett mejl lobbade den före detta socialministern för företaget Onemeds produkter.

Göran Hägglunds mejl till Socialstyrelsen.

”Stor vana”

“Onemed har inte bara viljan utan också som en ledande europeisk aktör mångårig erfarenhet och bevisad kapacitet när det gäller medicinskt förbrukningsmaterial. Man har också stor vana att samarbeta med landets regioner”, skriver han.

Företaget granskades 2016 av SVT.

Onemed hade då ett avtal med Stockholms läns landsting, numera Region Stockholm, och notan för förbrukningsvaror skenade iväg.

Strumpor för 6 000

Företaget sålde bland annat stödstrumpor för upp till 6 000 kronor paret.

Avtalet som även innefattade andra produkter blev rekorddyrt för skattebetalarna i Stockholms län.

När Aftonbladet når Hägglund på telefon kommenterar han sitt mejl så här:

– Jag jobbar en del på en byrå som heter Narva, det är väl känt och den byrån har Onemed som kund, och Onemed vill gärna komma i samspråk med Socialstyrelsen och vad de kan erbjuda som ett av Europas största företag när det gäller medicinsktekniska produkter.

”Inte inblandad”

Hägglund uppger att Onemeds tidigare avtal med Stockholms landsting var “dåligt” och “inte fungerade riktigt som det skulle”.

– Jag var inte inblandad med Onemed vid den tidpunkten. Men sen så har vi pratat ganska mycket om det där och de tycker nog inte att de gjorde allting på bästa möjliga sätt.

Hägglund är osäker på om det väger tyngre att han, som före detta socialminister, kontaktade Socialstyrelsen i stället för Onemeds vd:

– Tveksamt, jag vet inte.

Men har det någon betydelse?

– Jag vet inte, det där är ju i betraktarens öga. Jag har ingen aning.

Skulle kontakta myndigheten

Företaget Onemeds kommunikationsansvarige Robert Schmidt förklarar i ett mejl varför valet föll på den förre KD-ledaren:

“Vi anlitar den kommunikationsbyrå där Göran Hägglund arbetar och i det här sammanhanget kändes det naturligt att fråga om han hade möjlighet att ta en kontakt med myndigheten.”

”Olyckligt konstruerad”

När det gäller det kritiserade avtalet med Stockholms läns landsting svarar Schmidt att Onemed “påtalade både före och under upphandlingen att vi tyckte att den använda utvärderingsmodellen var olyckligt konstruerad och riskerade att bli missvisande eftersom den inte återspeglade den förväntade kostnadsbilden”.
Schmidt skriver även att de uppmärksammade stödstrumporna handlade om “specialsydda strumpor som hjälpmedel för lymfödem” och att andra stödstrumpor kostade 100 kronor paret.

Företaget har enligt Schmidt inte fått något avtal med Socialstyrelsen.

ANNONS

LÄS VIDARE