Rapport: 300 000 dör i coronasjukdom i Afrika

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flygplatsanställda i Nigeria i skyddskläder. Arkivbild.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Flygplatsanställda i Nigeria i skyddskläder. Arkivbild.

Minst 300 000 människor i Afrika kommer sannolikt att avlida till följd av coronavirusutbrottet och 29 miljoner riskerar extrem fattigdom, bedömer FN-organet Uneca, som begär ekonomisk hjälp till kontinenten.

De 54 länderna i Afrika har hittills rapporterat färre än 20 000 bekräftade fall av coronaviruset, vilket är en liten del av de fler än två miljoner bekräftade fall som rapporterats globalt. Men WHO befarar att uppemot tio miljoner människor kan insjukna i Afrika inom tre till sex månader.

"För att skydda och bygga vårt gemensamma välstånd behövs minst 100 miljarder dollar för ett omedelbart säkerhetsnät för hälsa och sociala frågor", skriver Uneca i en rapport.

Organisationen har tagit fram fyra scenarier med utgångsläge i olika grader av förebyggande åtgärder från afrikanska regeringar. Om inga åtgärder vidtas kommer över 1,2 miljarder människor att smittas och 3,3 miljoner avlida i sviterna av sjukdomen covid-19, enligt beräkningarna. Många länder har dock redan vidtagit olika slags åtgärder.

I bästa fall, om omfattande åtgärder införs på kontinenten, kommer 122,8 miljoner människor smittas och 300 000 personer avlida, enligt rapporten.

Kampen mot sjukdomen försvåras av att många inte har möjlighet att tvätta sig i hemmet och att tillgången till sjukvårdsplatser är väldigt liten i många länder.

Publicerad:

LÄS VIDARE