Spanien stänger – ”Katalonien bör stängas in”

Henning Eklund/TT

Uppdaterad 2020-03-23 | Publicerad 2020-03-13

Efter Italien är Spanien det land i Europa som drabbats hårdast av coronaviruset. Nu vidtas långtgående åtgärder på flera håll – allmänheten uppmanas hålla sig hemma och restauranger och barer måste hålla stängt.

Antalet smittade i Spanien har skjutit i höjden, och totalt har 4 209 fall konstaterats. Runt 120 personer har dött och området runt Madrid är värst drabbat.

Premiärminister Pedro Sanchez bedömer att antalet smittade kan stiga till över 10 000 under nästa vecka, och kommer därför att på lördagen utfärda ett nationellt nödläge. Det ger bland annat myndigheterna rätt att begränsa rörelsefriheten för personer som har smittats.

Många av Sanchez politikerkollegor har testat positivt för viruset, bland andra jämställdhetsminister Irene Montero, Carolina Darias, minister för Spaniens autonoma territorier och Santiago Abascal, partiledare för högernationalistiska Vox. Därför ska premiärministern framöver hålla sina möten via videolänk.

La Liga stoppas

Ute i det spanska samhället har sammankomster med över tusen deltagare förbjudits, och fotbollsligan La Liga stoppas i 14 dagar. Museer stänger, besök i fängelser stoppas, och landets muslimer kommer inte att be tillsammans.

Överlag skiljer sig åtgärderna stort inom landet – en konsekvens av Spaniens politiska system där makten delas mellan stat och regioner. Exempelvis håller skolorna på många håll i landet stängt, medan de är öppna i andra regioner.

Vill sättas i karantän

Madrid är den region där man gått längst för att begränsa spridningen. Barer, restauranger och butiker i staden har beordrats att hålla stängt, med undantag för mataffärer. På fredagen uppmanade den ledande regionpolitikern Isabel Diaz Ayuso allmänheten att hålla sig hemma.

I Katalonien har det regionala styret bett regeringen om hjälp med att sätta regionen i karantän.

– Vi tycker att hela Katalonien bör stängas in för att undvika en större kris, sade Kataloniens regionpresident Quim Torra på en presskonferens på fredagen.