Han är aktuell med en ny säsong av podden ”Sekter”

Uppdaterad 2022-05-07 | Publicerad 2020-08-22

”Det är oerhört gripande att prata med överlevare”, säger programledaren Alex Letic.

Var går egentligen gränsen för en sekt? Kan ett helt land vara en sekt? I nya säsongen av podden Sekter utmanar Alex Letic begreppet.

I första säsongen lyftes de stora kända rörelserna som förknippas med det laddade ordet: Mansonfamiljen, Livets ord och Knutby. Men i den nya säsongen av podden breddas begreppet. Satanister, nazister och häxor sätts under lupp. Men även Illuminati – och ett helt land: Nordkorea.

– Vi undersöker var gränsen går för vad en sekt egentligen är. Det känns väldigt roligt, säger programledaren Alex Letic.

Första säsongen av podden var en framgång och den Uppsalabördiga journalisten är överväldigad av responsen från lyssnarna.

– Det känns som att vi fyllde ett tomrum. Jag är mest överraskad och rörd över alla personer som har hört av sig till mig och berättat om vad de själva har gått igenom.

”Inte intresserad av snaskiga citat”

Vilka är egentligen de utstuderade manipulationstekniker som spärrar in medlemmar i sekterna? I podden hörs religionsvetare, sociologer och journalister som förklarar de intrikata metoder med vilka de extrema samfunden isolerar människor.

– Ibland får jag även prata med överlevare och avhoppare, då kommer man så nära man bara kan. Det som är det mest unika och gripande. Det är väldigt speciellt när man ska skildra just de fallen. Det är roligt, lyxigt och nervöst. Det är ju en svår balansgång där det är lätt att trampa snett, det gäller att navigera rätt.

Många känner nog igen Alex Letic som programledare för Kulturnyheterna i SVT:s Morgonstudion. Han kommer själv från en frireligiös bakgrund och uppväxten i Uppsala präglades av religionen.

– Jag har gått till många olika typer av kyrkor, pingstkyrkor, frikyrkor, jag gick några gånger i Livets ord – men jag gick aldrig med. Som barn har jag alltid haft en tro. Det tror jag har hjälp mig ganska mycket i den här podden. Jag bär med mig en grundrespekt för andra människors tro. Mina gäster vet att jag inte inte intresserad av snaskiga citat som inte fyller någon funktion. Sen är det viktigt att poängtera att tro, kyrkor och religiösa samfund är inte är sekter.

Alex Letic kommer själv från en frireligiös bakgrund.

Är Nordkorea en sekt?

Och det är just var gränsen går som undersöks i den nya säsongen av podden.
– Vad är egentligen en sekt? Jag tänker på Knutby. Det började som en vanlig Filadelfiakyrka man slutade som ett tydligt exempel på svensk sekterism. Det gick från ett vanligt kyrkligt samfund till en sekt. Det är därför vi utmanar begreppet den här säsongen och tar oss an Nordkorea. Är det en sekt? Där har vi ett stängt land, med ritualer, hierarkier, avrättningar och en diktator som folk tror är Gud.

Vilken sekt fascinerar dig mest?

Scientologerna, som avhandlades i första säsongen. Det är helt och hållet grundat i science ficition men ändå sjukt socialt accepterat i amerikansk nöjesindustri. I avsnittet träffade vi Håkan Järvå. Han har levt och verkat i scientologin och blivit bestraffad av rörelsen. Det var väldigt dramatiskt att höra.

Vad ser du mest fram emot med andra säsongen?

– Jag ser fram emot alla nya berättelser och nya teman. Teman som präglar flera sekter: myter och konspirationsteorier, droger och till och med kannibalism. Det kommer att vara ett specialavsnitt om kändisar och vi dyker in i temat Jesuskomplex, människor som är narcissister eller får psykoser och tror att de är gud. Det är stora teman. Det ska bli väldigt spännande.