Ola Wong pratar om kampen för det fria ordet

Kinakännaren Ola Wong gör debut i Sommar i P1

Uppdaterad 2020-07-23 | Publicerad 2020-07-20

Verkligheten är inte alltid vad den ser ut att vara.

Inte heller i medierna.

Det menar prisade journalisten och Kinakännaren Ola Wong. Hans Sommar tar oss med på resan från diktaturens Kina till det han ser som likriktning i svensk media.

Det är svårt att slita sig från programmet som börjar med anteckningar ur hans läkarjournal och skammen att tvingas ta hjälp från psykiatrin.

Ola Wong.

Men allt hela börjar egentligen med farfar i Kina, farfar som redan som 19-åring mördat ”flera hundra människor”. En milsvid skillnad, inte bara geografiskt, till pacifisten Ola Wong.

Farfar som hamnade i arbetsläger, dit reste Ola själv som frilansjournalist i början av 00-talet. Men då kallades det inte längre arbetsläger, utan matproduktionsenhet med gratis arbetskraft.

Det var lätt att förälska sig i Kina då, säger Ola Wong. Om det inte vore så att budskapen inte alltid stämde överens med verkligheten. Orden blev viktiga och hans uppdrag var att skriva sanningen där han såg en skillnad.

Både där och senare när han flyttat tillbaka hem till Sverige. Här i Sverige talades det varken om att invandring mest bestod av unga män, jämlikhetsräkning i artiklar eller att klimatdebatten delvis var navelskådande, menar han. Kritik togs som personangrepp.

2015  gick han in i väggen efter att ha kämpat förgäves för att få gehör för skillnaden mellan verkligheten och den offentliga sanningen, då om invandring.

I dag påminner han oss om att kampen för det fria ordet aldrig tar slut, varken i Kina eller i Sverige.

Men själv hade jag velat höra mer om åren i Kina.