Tegnell: Det finns inga garantier för någonting

Smittan ökar bland unga – oro inför gymnasiernas öppnande

Uppdaterad 2020-08-07 | Publicerad 2020-08-06

Sveriges positiva trend kan vara bruten – nu ökar smittan bland unga.

Samtidigt öppnar gymnasiet för fysisk undervisning.

– Man får se till att man minskar riskerna så mycket som möjligt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten hade räknat med en viss ökning av antalet virussmittade senare under hösten, men redan nu börjar kurvorna smyga uppåt. Och precis som i andra länder är det de unga i åldrarna 20 till 29 år som driver smittan.

– Det är ett dåligt tecken. Det var så det började en gång i tiden. Det finns en klar risk för att det kan börja en spridning i gruppen som sen kan sprida sig till andra grupper som blir betydligt sjukare, konstaterar Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

Nu ökar sjukdomsfallen bland unga. Är det säkert att öppna gymnasieskolorna i det läget?

– Det finns inga garantier för någonting, men vi tycker ändå att det är viktigt att gymnasieskolorna får gå tillbaka till någon sorts normalitet, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell.

– Sedan kan man ju även där se till att man minskar riskerna så mycket som möjligt och precis som på grundskolan ha olika rum för olika tillfällen och kanske framför allt sprider ut när man börjar på skolan så att man inte behöver träffas mer än nödvändigt.

Sedan pandemins början har reglerna för hur gymnasieundervisningen kan bedrivas ändrats i omgångar. Detta för att ge större flexibilitet när det gäller skolornas tider och möjlighet att bedriva undervisning på distans. Det senaste budet från regeringen kom i mitten av juli och innebär att lärosätena måste anpassa sina start- och sluttider efter kollektivtrafiken för att undvika trängsel på bussar, tunnelbana och pendeltåg. Det innebär att många skolledare nu tvingas ändra scheman och upplägg i sista minuten inför skolstarten.

– Det är vi mycket kritiska till, säger Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund.

– Det blir svårt praktiskt. Många skolor la sina scheman redan i maj och nu, i elfte timmen, måste de kastas om igen.

Personer mellan 20 och 29 år står för nära 40 procent av de nya sjukdomsfallen.

Den nya anpassningen, tillsammans med den ökade smittspridningen, oroar många lärare, säger Matz Nilsson.

– Det är ju just bland den yngre delen av befolkningen som smittspridningen ökar igen.

Matz Nilsson är positiv till att skolorna nu öppnar igen för fysisk närvaro, men anser att det måste göras på ett välordnat sett.

– Vi är överlag glada över att vi kan gå tillbaka till normal gymnasieundervisning, men det här är problem vi framfört till regeringen.

Anders Tegnell utesluter inte att en ökning av antalet smittade kan leda till att undervisningen på nytt läggs på distans.

– Det finns ju redan i den reglering som är på plats nu möjlighet för gymnasieskolorna att öka delen distansundervisning, så det är väl den första delen man skulle kunna titta på, säger han.