Finlands president har pratat med Putin: ”Rakt”

Uppdaterad 2022-05-15 | Publicerad 2022-05-14

Socialdemokraterna i Finland säger ja till att ansöka om medlemskap i Nato.

President Niinistö har diskuterat beslutet med Vladimir Putin.

– Samtalet var rakt och enkelt, säger han.

Finlands statsminister Sanna Marin meddelade under lördagen att Socialdemokraterna i Finland säger ja till en ansökan om Natomedlemskap.

Enligt Marin var partiet eniga om beslutet.

– Som ett resultat av den betydande förändringen av säkerhetsläget i Finland och Europa stöder SDP Finlands medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen. SDP stöder statens ledning i att inleda medlemsförhandlingar, säger hon på en pressträff.

Nu hoppas hon att även Sverige väljer att ansluta sig till Nato.

– Att Finland och Sverige går samman med Nato vore att föredra framför att röra sig i olika hastigheter eller i en annan riktning, säger hon.

”Kommer reaktioner från Ryssland”

Statsministern utgår från att Finlands Nato-ansökan kommer att väcka reaktioner från Ryssland.

– Mitt budskap är att Finlands Nato-medlemskap inte är en handling mot någon, utan en handling för Finlands och finländarnas säkerhet, säger hon.

Redan tidigare i veckan meddelade statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att man ställde sig positiva till en finländsk Nato-ansökan.

Finlands statsminister Sanna Marin. Bilden är från en pressträff i förra veckan.

Niinistö har pratat med Putin

Efter Nato-beskedet meddelade president Niinistö att han samtalat med den ryske motsvarigheten Vladimir Putin. Han förklarade att beslutet tagits för att stärka Finlands säkerhet.

– Samtalet var rakt och enkelt och det genomfördes utan försämringar. Att undvika spänningar ansågs viktigt, säger president Niinistö.

Putin ska sagt att det vore ett misstag att överge sin neutralitet.

– Det finns inget säkerhetshot mot Finland, sa den ryske presidenten.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kommenterar det finska beskedet.

– Imorgon kommer vårt partis styrelse ta ett beslut. Vi tar det självständigt utifrån det som är bäst för Sverige och Sveriges säkerhet, nu och framåt. Men Finlands agerande är självklart något som påverkar också vår process, skriver Tobias Baudin i en kommentar till Aftonbladet.