Region Stockholms överskott: 1,8 miljarder

De anställda ska få 10 000 kronor i bonus för insatserna under pandemin

Publicerad 2022-02-03

Tusentals patienter väntar på operation och personalen befinner sig på bristningsgränsen.

Samtidigt gör Region Stockholm en vinst på nästan två miljarder, enligt preliminära siffror.

– Det här visar att Irene Svenonius är mer intresserad av att samla pengar på hög än att satsa på vården, säger S-regionrådet Aida Hadzialic.

– Oppositionen är inte seriös, kontrar Svenonius.

Vården i Stockholm är hårt ansträngd. En kartläggning som Aftonbladet genomfört visar att det är vanligt med överbeläggningar på huvudstadens sjukhus, och under pandemin har över 21 000 operationer skjutits upp.

Men ekonomiskt var 2021 ett gott år för regionen. Aftonbladet har tagit del av det preliminära bokslutet. Där framgår att överskottet väntas landa på drygt 1,8 miljarder kronor.

– Det är helt i enlighet med de rekommendationer som Sveriges kommuner och regioner har satt upp, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

– Det är viktigt att vi har en stabil ekonomi. Det gör att vi kan skjuta till mer resurser till vården och kollektivtrafiken.

Vinsten är nästan fördubblad jämfört med vad regionen hade räknat med i budgeten. Plusresultatet beror till stor del på ökade skatteintäkter och generella statsbidrag, heter det i redovisningen.

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M).

”Borde gå till att korta köerna”

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) tycker att siffrorna sticker i ögonen.

– Ekonomin ska vara god men det här visar på en oförmåga att styra regionens pengar rätt.

– Ett överskott på nästan två miljarder är inte rimligt när vårdköerna växer, sjukhusen är i stabsläge och barnmorskor säger upp sig på grund av att arbetsförhållandena är så dåliga.

Hur mycket är det rimligt att ha i överskott, tycker du?

– Budgeten måste naturligtvis vara i balans. Men pengarna borde gå till att pressa ner vårdskulden och trygga patientsäkerheten i landets rikaste region.

Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i Stockholm.

10 000 i bonus

Irene Svenonius slår dock tillbaka mot kritiken.

– Oppositionen är inte seriös i kommentarerna kring vad som är ett hållbart ekonomiskt resultat. När boksluten för alla regioner är klara kommer du se att Stockholm hamnar någonstans i mitten.

En del av vinsten kommer att gå till den coronabonus som regionen presenterade tidigare under onsdagen. 44 000 anställda ska få 10 000 kronor extra som tack för insatserna under pandemin. Den totala kostnaden beräknas bli 657 miljoner.

– Alla medarbetare har slitit oerhört hårt väldigt länge. Det här är ett sätt att visa erkänsla för de uppoffringar som personalen gjort, säger Irene Svenonius .