Paasikivi: Ryssland skjuter mot allt

Publicerad 2022-06-23

Kriget i Ukraina går sakta – och kan bli långvarigt.

Rysslands taktik är nämligen att skjuta på allt och totalförstöra landet, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Man vill skapa en depression, säger han till Aftonbladets Krigsrapporten.

Följ ämnen
Ukraina

I de städer där rysk militär har tagit sig fram i Ukraina syns stor förödelse.

Det är en del av Rysslands plan, förklarar Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och strategilärare vid Försvarshögskolan:

– Där man når framgång gör man det genom att man skjuter bort allting framför sig med artilleri. Det är därför det går väldigt långsamt för ryssarna. Man förstör alla städerna, det blir som ett Mariupol i miniatyr, säger han till Aftonbladets Krigsrapporten, och syftar på hamnstaden i sydöstra Ukraina som efter Rysslands framfart bedöms vara totalförstörd.

Staden kontrolleras numera av Ryssland.

”Skjuter på allting”

Just nu pågår striderna som värst i östra Ukraina, i Donbassregionen, dit Ryssland fokuserade sin offensiv efter att ha tvingats dra sig tillbaka från huvudstaden Kiev och näst största staden Charkiv.

Det har också skett attacker mot Mykolajiv, som ligger i södra Ukraina. Borgmästaren där uppger att Ryssland skjutit mot civila mål.

– Man skjuter på allting i princip: militära mål, ekonomiska mål för att förstöra för Ukrainas ekonomiska möjligheter, utskeppningshamnar för vete, infrastruktur. Men också urskillningslöst mot civila mål, som vi ser här, säger Paasikivi.

Ryssland vill skapa en depression i Ukraina, enligt Joakim Paasikivi.

”Skapa en depression”

Den ryska blockaden, och attackerna mot hamnar, får också globala effekter. FN har flera gånger varnat för att en matkris hotar, eftersom många länder är beroende av ukrainsk spannmålsexport.

Paasikivi säger att agerandet från Ryssland, att skjuta mot den typen av infrastruktur, också är medvetet.

– Det tror jag är för att man vill slå mot de ekonomiska förutsättningarna för Ukraina. Man vill skapa en depression i landet och också använda det här vapnet: att veteexporten inte ska kunna fungera. Man vill själv stjäla vetet och exportera det och skylla på Nato och Ukraina, att det är deras fel.

Ännu ingen ökad aggression

Zelenskyj har varnat för att Ryssland kan öka attackerna i Ukraina.

I början av veckan varnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att Ryssland kunde komma att öka aggressionen i väntan på besked om i fall Ukraina kan få kandidatstatus och därmed börja vägen mot ett EU-medlemskap.

Enligt Paasikivi har något sådant dock inte skett:

– Nej, det finns inga tydliga tecken på det. Därför att det är redan så många attacker. Det man skulle kunna tänka sig är att ryssarna skulle kunna skjuta fler robotar mot huvudstaden eller något annat, men det får vi se.

Ett beslut från EU-medlemmarna om kandidatstatus för Ukraina tros komma under fredagen.