Efter nya rekommendationerna: Färre reser och fler jobbar hemma

Uppdaterad 2021-12-15 | Publicerad 2021-12-14

Svenskarnas rörelsemönster har ändrats.

Efter att de nya rekommendationerna infördes reser vi mindre och jobbar hemma mer.

Framför allt har antalet längre resor minskat.

Telia har analyserat svenskarnas rörelsemönster före och efter de senaste coronaåtgärderna infördes.

De nya siffrorna visar att svenskarna tagit till sig myndigheternas nya rekommendationer, som presenterades den 8 december.

Efter sommaren, fram till vecka 47, såg Telia en ökande trend där fler och fler personer återvände till sina kontor. Men under vecka 48 och 49, efter att de nya rekommendationerna införts, vände trenden.

Nu har allt fler återgått till att jobba hemifrån igen. I Stockholm är det nu 18 procent färre som jobbar på sina kontor, jämfört med en vanlig vecka.
I Västra Götaland och Skåne ser Telia en liknande trend.

Allt färre reser efter de nya restriktionerna.

Även resandet minskar

Det totala resandet i landet minskar också, om man jämför med hur siffrorna såg ut i november. Störst förändring syns på längre resor mellan landets regioner, som har minskat med 13 procent.

Även när det kommer till resandet mellan landets kommuner syns en minskning. Sedan slutet av november har de kortare resorna minskat med 7 procent.

Telia har också tittat på hur många människor som befunnit sig på platser där många i normala fall rör sig. I centrala Stockholm ser Telia att rörelsen minskat med 13 procent, mellan klockan 08 och 09 på morgonen. Samma trend ser man även i centrala Göteborg.

ANNONS