Personer med övervikt möts av fördomar: Kan missa farliga sjukdomar

Möts av fördomar – vågar inte söka vård

Uppdaterad 2022-05-02 | Publicerad 2022-04-30

Personer med övervikt är mer drabbade av fördomar och riskerar att få sämre vård än normalviktiga.

Det menar Jenny Vinglid, generalsekreterare för Riksförbundet Hobs.

– Man riskerar att missa farliga sjukdomar, säger hon.

Jenny Vinglid, Riksförbundet Hobs.

Dumma, lata och odisciplinerade. Att patienter med övervikt möts av fördomar i vården är inte ovanligt, enligt Riksförbundet Hobs – Hälsa oberoende av storlek. 

I en undersökning från förbundet vittnar 500 personer med övervikt om hur de bemöts av sjukvårdspersonal. Många får oönskade kommentarer om sin vikt – som ofta används som förklaring till patientens hälsoproblem.

– Ofta möts man med rör på dig mer, ät mindre och det är vanligt att man inte gör en grundlig medicinsk undersökning när patienter kommer in med övervikt, säger Jenny Vinglid.

Vikten används som förklaring

Att vikten används som förklaring även när en patient kommer in med andra hälsoproblem händer också, enligt Jenny Vinglid.

Något som gör att patienter med övervikt riskerar att få sämre vård än andra. En del drar sig också för att söka vård.

– Många patienter vågar inte söka vård, utan väntar in i det sista. De menar att det är inte lönt, de kommer bara säga åt mig att gå ner i vikt. Man tänker ”de kommer ändå inte att kolla på mitt öga eller mitt knä”, säger Jenny Vinglid.

Vad blir konsekvenserna av det?

– Konsekvensen blir att vi inte fångar upp farliga sjukdomar, att livskvaliteten minskar och lidandet ökar för att människor inte vågar söka vård.

”Rör på dig mer”

Samtidigt, framhåller hon, kan övervikten vara ett hälsoproblem som sjukvården behöver ta upp och hjälpa patienten med.

– Man fokuserar på de enkla råden: rör dig mer, ät mindre. Det kan finnas många bakomliggande orsaker till varför en person går upp i vikt, säger Jenny Vinglid.

Nyligen antog Socialstyrelsen nya nationella riktlinjer för vård av obesitas, fetma. Där slår man fast att vården behöver mer kunskap och att patienter har rätt till en medicinsk utredning.

Övervikt brukar ibland kallas för den enda accepterade diskrimineringsgrunden. Något som kroppspositivism och influencers med större kroppar än normen kan bidra till att förändra.

– Det är otroligt positivt att man visar upp flera kroppar. Men går man in och läser i kommentarsfälten så ser man att det finns mycket kvar att göra, säger Jenny Vinglid.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln