”Det fanns inget nej-alternativ”

Publicerad 2017-05-02

Sverige röstade inte nej när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission, skriver Svenska Dagbladet.

Men enligt UD fanns inte alternativet att rösta emot.

– Det fanns inget nej-alternativ. Uppgifterna i Svenska Dagbladet stämmer inte, säger Pezhman Fivrin, Margot Wallströms pressekretare.

Stefan Löfven besökte förra året Saudiarabien under en mycket kontroversiell resa.

I en fråga från Svenska Dagbladet uppgav UD:s kommunikationsenhet att 47 länder röstade för medan 7 hade lagt ner sina röster i frågan om att låta Saudiarabien ta del av FN:s kvinnokommission.

Därmed verkade Sverige inte ha gått emot nomineringen utan ha gett Saudiarabien antingen aktivt eller passivt stöd i den slutna omröstningen, som väckt en het politisk debatt i Sverige och utomlands.

Men enligt Margot Wallströms pressekreterare så fanns det aldrig något alternativ att rösta nej.

– Det fanns inget nej-alternativ. Uppgifterna i Svenska Dagbladet stämmer inte, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare till Margot Wallström.

Han menar att omröstningsförfarandena skiljer sig åt mellan de olika FN-organen.

– Det går inte att säga om det brukar vara så här, det skiljer sig mellan i olika processer. Det finns så många organ som är kopplade till FN, så det är olika regler gäller. Men i det här fallet fanns inget alternativ att rösta nej.

Utrikesdepartementet säger till SvD att det fanns lika många kandidatländer i den asiatiska regionens nominering – Irak, Sydkorea, Japan, Turkmenistan och Saudiarabien – som det finns platser i kommissionen. Därmed var utgången också given på förhand.

”Nomineringar sker genom regionala grupper för att tillförsäkra att alla regioner är representerade i olika kommittéer. Beredningen av kandidater sker inom ramen för varje regional grupp. Det resulterar normalt, liksom i detta fall, i lika många kandidater som det finns platser. Därför antas gruppernas förslag”.

Efter att det stod klart att Saudiarabien valts in i rådet krävde oppositionspolitiker att regeringen skulle berätta hur man röstade.

– Regeringen måste lägga korten på bordet och berätta hur Sverige röstade. Jag hoppas att det inte är sant att man röstade in Saudiarabien, det land med det kanske absolut grövsta kvinnoförtrycket, sa Liberalernas partiledare Jan Björklund till Aftonbladet.

Hänvisat till sekretess

Regeringen har hänvisat till utrikessekretessen* samt att medlemsstaterna i FN förväntas respektera att omröstningarna är slutna.

– Det har varit en sluten omröstning. Vi offentliggör aldrig hur vi röstar i slutna omröstningar. Alla stater förväntas följa detta, sa Sofia Karlberg på UD:s presstjänst.

Belgien är ett av få länder som avslöjat hur man röstat. Landet röstade ja, tillsammans med minst fem andra EU-länder. En röst som man i efterhand ångrar.

– Om vi kunde göra detta igen skulle regeringen ha förespråkat att det inte finns något stöd, det råder ingen tvekan om det. Jag ångrar valet, sa premiärminister Charles Michel inför det belgiska parlamentet.

Även i Norge har frågan väckt debatt. Efter att norska politiker sagt att Saudiarabien är ”det värsta landet för kvinnor i världen” slog landets ambassadör tillbaka i en debattartikel.

I artikeln skriver Esam Abid Al Thagafi att beskrivningen av hans land är ”missvisande” och ”verklighetsfrånvänd”.

”Att kvinnor underläggs en manlig väktare handlar om att skapa trygghet för kvinnor, snarare än att frånta dem deras rörelsefrihet och självständighet. I Saudiarabien kan inte kvinnor köra bil, men istället har de en privatchaufför som kör dem var de vill, skriver han.

Också i USA har omröstningen väckt reaktioner. USA var det land som krävde en omröstning i ECOSOC, istället för att de nominerade länderna skulle väljas in utan omröstning, vilket är standardprocedur.

Ansträngd relation

År 2010 valdes Iran in i FN:s kvinnokommission, utan att någon av länderna i ECOSOC, som utser medlemmarna i kvinnokommissionen, ens kallade till omröstning. Landet är dock inte längre medlem.

Saudiarabien och den svenska regeringen har haft en ansträngd relation de senaste åren. Bland annat plockade saudierna år 2015 hem sin ambassadör efter att utrikesminister Margot Wallström kritiserat landets brott mot mänskliga rättigheter.

Efter att Björn von Sydow åkte till landet för att mjuka upp relationerna har de förbättrats. Senare var även statsminister Stefan Löfven på besök i Saudiarabien.

Saudiarabien hamnade på plats 134 av 145 när FN år 2015 rankade länderna efter kvinnors rättigheter.