De lurades på sin bostadsyta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-17

Vi betalade för 85 kvm men lägenheten var 77

Familjen Edlund i Västerås mäter sin nya lägenhet - medan striden om ytan på deras förra trea är på väg till Högsta domstolen.

- Vi betalade för 85 kvadrat men lägenheten var bara 77, säger Maria Edlund. Vi blev blåsta på åtta kvadrat i åtta år.

HAR ÖVERKLAGAT TILL HÖGSTA DOMSTOLEN När Magnus och Maria Edlund kontrollmätte sin lägenhet var den åtta kvadratmeter för liten. Nu är fallet på väg till Högsta domstolen. "Ingen hyresgäst ska behöva betala för ytor som inte finns", säger Magnus Edlund. I soffan sitter deras barn Julia, 3, och Emma, 9, med kompisen Maria.

Tingsrätten gav dem rätt och 27 000 kr åter på hyran. Men hovrätten anser att storleken inte har någon betydelse.

Rättens utslag - och överklagandet till HD - gör att familjens Edlunds felmätta lägenhet blir ett fall av stor betydelse för alla landets hyresgäster och köpare av bostadsrätter.

"Den kändes så liten"

I maj 1991 flyttade Maria och Magnus Edlund in i trean.

- Jättebra när första barnet kom, säger Maria. Vi fick hyra i en villa intill värdens andra hyresfastighet. Det var när en kompis fick en ny lägenhet på 90 kvadrat som vi insåg att vår trea inte alls kunde vara 85 kvadratmeter. Den kändes så liten.

Hyran höjdes 1998 till 5 300 kr/mån och godkändes av hyresnämnden. Edlunds överklagade. Och påpekade den långa tiden med hyra för fel yta.

Västerås tingsrätt gav dem rätt. Värden, Wallro i Västerås AB, dömdes att betala tillbaka 21 364 kronor plus ränta. Dessutom ett hos länsstyrelsen deponerat belopp på 5 121 kronor plus ränta samt rättegångskostnader med 8 500 kronor.

"Ett solklart fall"

- Enligt domen är lägenhetsytan en avgörande utfästelse, säger Hans Göran Lång, hyresgästföreningens ombud. Avvikelsen är så stor att den ska berättiga till ersättning. Solklart fall, anser jag.

- Edlunds hyrde en villa med extra vindsyta och egen mark, säger värden Berthold Axelsson, Wallro. Visst ska ytan vara rätt. Men här handlar det inte om storleken utan om ett skäligt bruksvärde. Därför överklagade vi till hovrätten. Jag vill bara få fallet ordentligt prövat.

Svea hovrätt körde över tingsrätten. Hovrätten tycker inte att den felaktigt uppgivna ytan är en sådan brist att den ska leda till hyressänkning.

En smäll för familjen Edlund, som döms att betala totalt 56 595 kronor, varav nära 40 000 i rättegångskostnader. Dessutom ränta.

- Nu har vi överklagat till HD, säger Magnus Edlund. Det är ju hemskt dyrt att bo. Ingen hyresgäst ska behöva betala för ytor som inte finns - och tvingas ta ansvar för värdar som inte följer reglerna.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln