”MH370 är bara veckor från att hittas”

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 44

Det försvunna malaysiska planet MH370 är bara några veckor från att hittas. Åtminstone enligt en brittisk flygkapten, som säger sig ha räknat ut var olycksplanet kraschade.

Nu styr haveriutredarna om hela sökandet.

Simon Hardy.
Simon Hardy.

Sökandet efter MH370 som försvann över Indiska oceanen den 8 mars 2014 kan tyckas tröstlöst. Så sent som i augusti bad malaysiska myndigheter om hjälp från närliggande regioner efter att en flygplansvinge från en Boeing 777, som bekräftats tillhöra det försvunna planet, hittats utanför Madagaskar.

Sedan dess har inga direkta framsteg gjorts.

”Ganska säker”

Men nu har haveriutredarna styrt om sökandet till en ny, avlägsen plats i södra Indiska oceanen. Detta efter en nedslagsteori framlagd av den brittiske flygkaptenen Simon Hardy, uppger International Business Times.

Och enligt Hardy själv är det bara en tidsfråga innan det försvunna planet lokaliseras.

– Jag är ganska säker på att vraket kommer att hittas inom de närmsta fyra till åtta veckorna, sa han under en presskonferens på söndagen.

Men det kommer att vara en del vrakdelar vid den här tidpunkten, uppger Hardy enligt The Australian.

– Det finns många aerodynamiska ytor på Boeing 777, varav många kommer att slitas av från flygplanet när det dyker, likt den vingdel som hittades på ön Rénuion i Indiska oceanen.

Planet kan hittas intakt

Simon Hardy, som presenterade sin teori redan i mars, menar att flygplanet landade mjukt på Indiska oceanen och sedan sjönk. Därför tror man att flygplansskroppen kan hittas på havsdjupet, även om det kan ha drivit bort från nedslagsplatsen.

Den australiensiska transportsäkerhetsmyndigheten som koordinerar sökningen anser teorin trovärdig. Två sökfartyg, Fugro Discovery och Fugro Equator, ska enligt the Australian ha anlänt till området han föreslagit i förra veckan.

– Fartygen kommer att leta i området för kapten Hardys förutsägelse under perioden november-december, säger Annette Clark, en talesperson för Joint Agency Coordination Centre, JACC, som leder sökandet, till tidningen.

”Det var nästa steg”

Men enligt australiensiska myndigheter är pilotens teori inte anledningen till att man har tagit sig dit.

– Vi är medvetna om att det är området som kapten Hardy specificerat, men vi är där för att det var nästa steg i sökandet, och vi har successivt förflyttat oss dit då väderförhållandena blir allt bättre, säger huvudkommissionären Martin Dolan enligt AP.

Australien och Malaysia har till större del delat på kostnaderna för det massiva sökandet. Hittills har det omfattat 70 000 kvadratkilometer, uppger New York Times.

Kina utlovar miljoner

Kinas premiärminister Li Keqiang lovade under helgen att skjuta till ytterligare 14,5 miljoner dollar för den fortsatta sökningen. 239 personer befann sig ombord på Malaysian Airlines flygplan MH370 när det försvann under en flygning från Kuala Lumpur till Peking. Av dessa var 153 kinesiska medborgare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN