Mexikos nej till Trump: ”Vi kommer inte betala för muren”

Publicerad 2016-09-01

Donald Trump vill bygga en mur mot Mexiko för att stoppa illegal invandring – en mur han säger att Mexiko ska betala för.

Under onsdagen möttes han och Mexikos president Peña Nieoto, på mexikansk mark.

– Vi kommer inte att betala för muren, var det första Nieto sa till presidentkandidaten.

Peña Nieto har bjudit in de två presidentkandidaterna till möten eftersom han vill diskutera relationen mellan USA och Mexiko med den som blir USA:s nästa president.

– För några dagar sedan skickade jag en inbjudan till Hillary Clinton och Donald Trump, sa Peña Nieto på presskonferensen som hölls i Mexico City under onsdagen.

Trump var den som satte sig ner med den mexikanska presidenten först. Nieto har tidigare blivit irriterad på Trumps utspel och jämfört den republikanske presidentkandidaten med Benito Mussolini och Adolf Hitler.

”Öppet och konstruktivt”

Nieto sa på presskonferensen han haft ett ”väldigt öppet och konstruktivt samtal” med Trump. Han tog upp det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA och hur USA och Mexiko gemensamt ska få behålla jobben på sin del av halvklotet.

– Som partners måste vi arbeta tillsammans för att jobben inte ska försvinna från vår region. Många jobb i USA förlitar sig på export från Mexiko, sa Nieto.

Trump har tidigare varit rättfram med att det inte är ”på den här delen av halvklotet” som jobben ska behållas utan budskapet har alltid varit ”USA först”. Detta fick han tona ner betydligt och sa att jobben måste stanna i Nordamerika.

”Mexikaner har tagit illa vid”

Nieto gav svar på tal på Trumps många tidigare utspel om mexikaner som ”kriminella, att de tar in droger och begår våldtäkter”.

– Mexikaner i USA är ärliga, arbetande människor. De respekterar familjen, samhället och lagen. Mexikaner förtjänar allas respekt.

– Det mexikanska folket har tagit illa vid av kommentarerna som han har sagt, sa Nieto efter presskonferensen.

”Vi kommer att bygga en mur – och Mexiko kommer att betala för den”, är ännu ett av Trumps många uttalanden om grannlandet. Mångmiljardären sa att han och Nieto diskuterade frågan under sitt möte.

– En säker gräns är varje stats rättighet och möjligheten att bygga en mur vid gränsen, sa Trump.

Vem betalar för muren?

Efter presskonferensen fick han en fråga av en av reportrarna: Vem ska betala för muren?

– Det diskuterade vi inte, sa Trump.

Men han ljög, enligt Peña Nietos meddelanden på Twitter:

”I början av samtalet med Donald Trump gjorde jag klart att Mexiko inte kommer att betala för muren”, skriver han.

– Det här var ett preliminärt möte. Vi måste säga vad som händer, det förekommer en del brott och det måste vi lösa. Illegal invandring är ett stort problem för dem och för oss, sa Donald Trump.

Även Mexikos tidigare president Felipe Calderon menar att Mexiko aldrig kommer att gå Trump till mötes.

– Mexiko kommer inte att betala en cent, säger Felipe Calderon till CNN.