Augustvinnare hämnas manligt geni

Uppdaterad 2016-11-29 | Publicerad 2016-11-28

En uppkäftig saga, ”en påläst käftsmäll”, men också en hämnd mot det manliga geniet. Årets Augustvinnare i den skönlitterära kategorin – Lina Wolffs ”De polyglotta älskarna” – är delvis riktad mot den kontroversielle franske författaren Michel Houellebecq.

För Lina Wolff har det varit en "otroligt obehaglig upplevelse" att läsa Houellebecqs alster. Det berättade hon efter att ha tagit emot Augustpriset i Konserthuset i Stockholm. "De polyglotta älskarna" är på sätt och vis hennes reaktion på hans böcker.

– Det är ett svar på en viss typ av genialitet och en viss typ av situation som kan uppstå när det blir en bubbla kring en genialitet. Det är delvis ett svar på Michel Houellebecq men också på andra liknande fenomen.

Flerskiktad och kaxig

"De polyglotta älskarna" handlar om Ellinor som via nätet försöker hitta "den rätte". Hennes sökande efter "en öm, men inte alltför öm, man" leder henne till den fetlagde litteraturkritikern Calisto och dennes hus vid havet. Den tredelade berättelsen beskrivs som flerskiktad och kaxig, med det mångspråkiga – det polyglotta – i centrum för historien.

Just nu skriver hon på bok nummer fyra, men tiden efter Augustnomineringen har varit så omtumlande att hon inte haft tid och kraft att arbeta särskilt mycket. Så mycket är dock klart att den nya boken är inspirerad av "kött, köttslighet och kvinnlig köttslig sexualitet".

Men vad ska Lina Wolff göra för prispengarna på 100 000 kronor?

– Jag ska skriva och laga mitt tak.

Fyrtal i damer

Fyra kvinnliga författare tog hem priserna på årets gala – en ovanlighet i Augustsammanhang. Förutom Lina Wolff prisades även Ann-Helén Laestadius, Nina Burton och Sigrid Nikka av Svenska förläggareföreningen för sina texter.

Ann-Helén Laestadius fick Augustpriset i barn- och ungdomsbokskategorin för "Tio över ett" som utspelas under flytten av Kiruna. I boken vävs en krisande tonåring samman med sorgen över rivningar av gamla gruvarbetarbostäder i "Tio över ett". Författaren tog emot sitt pris iklädd samisk folkdräkt.

– Boken är viktig för mig för att jag vill skriva om tornedalingar och samer och tycker att det är viktigt för barn däruppe att känna igen sig i litteraturen och finnas med i böcker. Och det är bra för hela Sverige att lära sig mer om tornedalingar och samer, sade hon.

”Genomsyrat hela kulturen”

I fackboksklassen var det Nina Burtons "Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution" som tilldelades priset. I boken skildras Erasmus under 1500-talets medierevolution i Europa.

– Han fick en sådan betydelse för sin tid att man kan lära känna hela 1500-talet genom honom. Men framför allt har han genomsyrat hela kulturen sedan dess på ett osynligt sätt. Han har varit ett stenbrott för många andra författare, sade Nina Burton och konstaterade att cirkeln nu på sätt och vis är sluten:

– Jag upptäckte att jag går i hans fotspår som essäist för det var han som återupplivade hela den antika essägenren.