Mordutredning på is – benbitar var urgamla

TT

Publicerad 2021-06-15

Badhytter vid strandkanten i Ljungskogen, inte långt från Skanör strand där gamla benrester hittades i april. Arkivbild.

När kvarlevor av en eller flera människor hittades på stranden i Skanör i april larmades polisen, som inledde en förundersökning om misstänkt mord.

Men om det låg ett brott bakom de två benrester som antagligen spolats i land så är fallet preskriberat. De analyserade benen, troligen från en människas vänstra överarm, härrör nämligen från en människa som levde för omkring 1 300 år sedan, skriver Sydsvenskan.

– Benet är med säkerhet arkeologiskt, och inte modernt. Kol14-värdet talar närmast för att personen levde på 700-talet efter Kristus, säger Elin Samuelsson, gruppchef på grova brott i Trelleborg till tidningen.

Svaret på analysen av den andra benresten, troligen en del av ett kranium, dröjer någon vecka. Tills dess ligger ärendet kvar hos polisen.

– Om det blir samma svar på kraniet, att det inte är nytt och att man inte kan ta fram en DNA-profil, så läggs ärendet ner, säger Elin Samuelsson.