Piratkopiering störst i Sverige

TT

Publicerad 2021-06-10

Trots en uppsjö av nya och gamla lagliga tjänster väljer nästan tre miljoner i Norden att titta på illegala tjänster enligt en ny undersökning. Arkivbild.

Nya siffror från analysföretaget Mediavision visar att piratkopiering och illegal konsumtion på nätet fortfarande är utbrett i Norden, trots att tillgången till legala strömningstjänster aldrig har varit större.

Bland 15–74-åringar i Norden har i genomsnitt 14 procent laddat ner eller på olaglig väg strömmat film eller tv under den senaste månaden. Men nivåerna varierar mellan länderna. Den här aktiviteten är störst i Sverige (17 procent) och minst i Finland och Danmark, båda med en nivå på 12 procent.

Totalt innebär detta att det finns cirka 2,9 miljoner ”pirater” i Norden, enligt Mediavision. Nästan hälften av dessa kommer från Sverige.

”I dag har de nordiska konsumenterna tillgång till närmare 22 000 titlar via legala tjänster. Trots detta väljer många att använda illegala tjänster för att tillskansa sig innehållet”, säger Natalia Borelius, senior analytiker på Mediavision i en kommentar.

Mediavisions undersökning bekräftas av Rättighetsalliansen, som i huvudsak arbetar mot olika former av nätbrott.

”Undersökningen bekräftar vår bild av att vi fortfarande har en lång väg att gå när det gäller att bekämpa illegal konsumtion på nätet. Framför allt har problemen ökat snabbt på Youtube och Facebook och vi ser även en oroande utveckling med illegal IP-tv”, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen, i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln