Aftonbladets läsares frågor till Anders Ygeman

Uppdaterad 2021-03-24 | Publicerad 2021-03-23

Hur ska de svenska coronapassen fungera, och kommer de kunna ge ge oss friheten och gemenskapen tillbaka?

I går fick Aftonbladets läsare ställa frågor till digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Kommer det bli så nu att restaurangägare och klubbarrangörer kommer kunna välja att rubba på de här restriktionerna, om det är så att folk på plats har de här vaccinintygen?

– Det som ytterst avgör om vi kan lätta på restriktionerna är att smittspridningen går ner, men när smittspridning går ner kanske då kan vaccinationspass hjälpa till att öppna upp samhället lite snabbare än vad vi annars hade gjort, svarar Anders Ygeman.

Jag hade corona vid nyår och positivt antikroppstest i slutet av januari i år. Kommer jag kunna resa utan restriktioner till Medelhavet i sommar? undrar Lars.

– Tack för frågan Lars, det är lite svårt att svara på nu. Det är länderna vid Medelhavet som avgör det. Mitt svar är förhoppningsvis, men det är länderna som avgör hur det till slut kommer att se ut.

Hej Anders, om det blir ett coronapass, kan man ändå bli stoppad vid gränsen till ett annat land? frågar Sten-Inge.

– Som kommissionen förslag ser ut nu är det tvingande lagstiftning, att det är det här som ska gälla. Men de olika länderna kan ändå sätt upp egna regler för hur det ska se ut i just det landet. Men tanken är att det ska vara gemensamma regler för hela EU och att de ska vara på plats i början av sommaren.

Om jag har påvisade antikroppar från april 2020, kommer det att räcka för att få ett pass? Möjligheten att göra antikroppstester försvinner ju nu och det är ju egentligen det enda sättet att påvisa genomgången sjukdom som ju ska vara ett sätt att få ett coronapass på.

– Det är egentligen två frågor, hur länge räcker antikropparna för att man ska vara immun och hur ska man kunna påvisa om personen har antikroppar? Inga av dessa frågor svarar egentligen kommissionen på. Men än så länge har man sett att man har antikroppar i ungefär 9 månader, längre än det vet vi inte. Vi kommer inte ta bort antikroppstestet men vi kommer inte kunna betala för det eftersom det inte längre behövs för att hindra smittspridningen och smittans utbredning.

När kommer besked om UD:s reseavrådan utanför EU som gäller till den 15 april? undrar Maria.

– Det korta svaret är att det kommer innan dess och skälet att det drar ut lite på tiden är att de vill att deras reserekommendationer ska vara så färska som möjligt och innehålla så mycket information som möjligt.

Kommer ett negativt covidtest vara likställt med ett vaccinpass? frågar Sara.

– Som det står skrivet i EU:s förslag i dag så är det så, men det är inte antaget varken av ministerrådet eller av parlamentet och tanken är inte att det ska tas i de församlingarna på några månader. Så än så länge vet vi inte hur de slutgiltiga reglerna blir.

Hur ska ni göra med dom som inte kan ta vaccin eller vill ta vaccin och som vill kunna resa eller som det är sagt ska gälla för att gå på konsert, klippa sig etc. Är det inte diskriminering att ta fram pass. Ska vi inte kunna göra det mer?

– Nej, det är i grunden en skyldighet, enligt hälso- och sjukvårdslagen. Med ett digitalt vaccinationsbevis gör vi det enklare och säkrare att kunna tillhandahålla ett sådant här bevis eller intyg. Det är viktigt att komma ihåg att det är sjukdomen och utbredningen som gör att vi inte kan resa som vi skulle vilja eller gå på restaurang som vi skulle vilja. Vaccinationspasset kan göra att det går snabbare för oss att kunna gå på restaurang eller resa. Men ytterst är det smittspridningen som avgör. För de som inte kan ta vaccin, kan man få läkarintyg på det. Antikroppstest och covidtest kommer också kunna vara giltigt, som det ser ut nu.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman

Vad kommer då hända med dessa personerna, när kan de leva som vanligt?

– Det beror på smittspridningen. Vi ser att länder som kommit upp i 50 procents vaccinering, ja då faller också antal smittade. Då kan vi också börja öppna upp samhället.

Men kommer det vara någon skillnad på de som har fått vaccin och de som inte har, i frihet att göra vad man vill?

– Flera flygbolag till exempel kommer ställa krav, samma sak gäller för länderna man vill resa till och tar du inte vaccinet, ja då kommer du inte kunna åka med det flygbolaget eller till det landet.

Hur skall myndigheten kunna garantera att passen är äkta?

– Alla detaljer i EU:s system är inte utredda än. Det kan absolut finnas en svartmarknad för detta, därför ska man kunna verifiera sin identitet och att man är vaccinerad. Digitalt vaccinationsbevis är säkrare än att ha det på papper.

Hur blir det för barnen, ska de också få ett reseintyg?

– Jag har svårt att tänka mig att man ställer krav på barn som de inte kan leva upp till. De får inte ta vaccinet som det är nu.

På det tänkta intyget skall det framgå om man har vaccinerat sig men hur får man fram antikroppar mm skall man då undersöka sig?

– Finns inget annat sätt att undersöka sig förutom antikroppstest, så det är det som gäller.

Kommer jag att bli tvingad att vaccinera mig för att kunna leva ett normalt liv? undrar Magnus

– Nej. Däremot är det bra om Magnus och andra vaccinerar sig. Men i Sverige är det grundlagsskyddat att kunna säga nej till vaccin. Man kommer inte kunna resa till andra länder om man inte är i vaccinerad. De som är näringsidkare som kan ställa krav på att personalen är vaccinerad. Men det är ingen som gjort det ännu.

Hur många procent måste bli vaccinerade innan man kan gå på fotboll igen?

– Det är nog inte vaccineringen som avgör utan smittspridningen. Men vaccineringen hjälper ju till. Min förhoppning är att när det blir varmare kommer många ha hunnit bli vaccinerade och värmen hjälper också till mot spridningen.

Lava undrar när alla i Sverige kommer bli vaccinerade?

– Hittills är målet att man ska ha erbjudits vaccin innan halvårsskiftet i år. Vi hoppas att det kommer gå fortfarande.

Hur kommer vaccinpassen att fungera för vaccinen som är utanför EU, kommer det vara ett annat regelverk?

– Än så länge är Sputnik inte godkänt av EMA och därför kommer de inte att ingå i vaccinationspasset som det ser ut nu.

Amanda undrar: Vad gör samhället åt konspirationsteorier och desinformation som sprids under pandemin?

– Vi försöker möta det med information och rak och ärlig och transparent information. Men riskerna måste man också vara öppen med. Ju mer transparenta vi är desto mer förtroende får man automatiskt.

Jag och min klass tar studenten i sommar och vill gärna åka iväg i sommar, kommer det gå?

– De svenska passen är tänkta att de ska vara på plats i början av sommaren. Det verkar som att de länderna vi gärna åker till under sommaren är väldigt måna om att kunna välkomna turister. Smittspridningen kommer avgöra där också.

Vad kan man förvänta sig av vaccinpassen och när kommer man kunna resa?

– Jag önskar att jag kunde ge ett rakt och enkelt svar. Men vi tänker att passen ska vara klara i början av sommaren och vi hoppas att länderna kommer godkänna detta också, säger Anders Ygeman.