EU-ministern om nya exportreglerna: Rädd att det blir ett handelskrig

Uppdaterad 2021-03-25 | Publicerad 2021-03-24

Länder som själva inte exporterar vaccin ska inte få några från EU.

Men det nya beslutets höga tonläge innebär en ”fara för världshandeln”, säger EU-ministern Hans Dahlgren (S).

– Jag är rädd att det ska bli ett handelskrig med vaccinen.

Rent konkret innebär beslutet som togs under onsdagen att länder som själva begränsar sin vaccinexport inte ska få ta del av vaccin eller vaccinrelaterade råvaror från EU. Det ska också gå att neka export till länder som ligger bättre till än EU vad gäller smittograd eller vaccinationstakt.

– Jag förstår att det är frustrerande när andra länder begränsar eller helt stoppar vaccin samtidigt som de själva tar emot vaccin som tillverkats inom Europa. Det måste man komma till rätta med, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S).

Hans Dahlgren.

En spiral av hinder

Samtidigt kritiserar han det höga tonläget som nu förs i den internationella diskussionen.

– Vi är rädda för att det ska bli ett handelskrig med vaccinet.

– Vaccinproduktion är en komplex process med många ingredienser och utrustning som skickas över gränser innan vaccinet är klart. Det här riskerar att bli en spiral av hinder som i slutändan minskar tillgången till vaccin, säger Hans Dahlgren.

”Ömsesidighet och proportionalitet”

Ordet ”exportförbud” nämns inte av kommissionen.

”Men öppna vägar bör fungera åt båda håll.”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

”Detta är varför den europeiska kommissionen kommer att införa principer om ömsesidighet och proportionalitet inom den befintliga auktoriseringsmekanismen. EU har en utmärkt portfölj vacciner och vi har säkrat mer än tillräckligt många doser för hela befolkningen. Men vi måste se till att vaccinen levereras till EU:s medborgare i tid. Varje dag räknas.”, säger hon.

Ursula von der Leyen.

Fara för världshandeln

– Jag förstår att det finns en frustration över att all export bara verkar gå i en riktning, säger Hans Dahlgren.

Samtidigt kritiserar han förslagets otydlighet. Hur ska EU bedöma om ett land har tillräckligt goda smittotal för att inte behöva några vaccin, till exempel?

– Det här är olyckligt. En fara för hela världshandeln. Vi är skeptiska till det här med nya handelshinder, säger Hans Dahlgren.