Jack Ma.
Foto: AP
Jack Ma.

Alibaba-miljardären misstänks vara försvunnen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jack Ma är en av världens rikaste personer och grundare av den kinesiska e-handelsjätten Alibaba.

I höstas gav han ett kontroversiellt tal där han kritiserade Kina.

Nu har han inte setts till på två månader och misstänks vara försvunnen, enligt Yahoo Finance.

Jack Ma.
Foto: AP
Jack Ma.

Den kinesiska e-handelsjätten Alibabas grundare Jack Ma har inte synts offentligt på två månader och nu misstänks han vara försvunnen, rapporterar bland annat Yahoo Finance.

Ma skulle ha medverkat som domare i tävlingen Africas business heroes, där afrikanska entreprenörer tävlar om 1,5 miljoner dollar i finansiering, men ersattes av en annan Alibaba-chef i sista avsnittet i november.

Anledningen som uppgavs var då schemaproblem för Jack Ma. I samband med detta togs Jack Mas bild bort från tävlingens hemsida, enligt Financial Times.

Kritiserade Kina i tal

Uppgifterna om Jack Mas försvinnande kommer efter att han hållit ett kontroversiellt tal i slutet av oktober. I talet kritiserade han Kinas regleringssystem för att hindra innovation inom finanssektorn.

Under talet sa Jack Ma bland annat att Kinas finansiella system är ett arv från den industriella åldern, enligt Yahoo Finance.

– Vi måste skapa ett nytt system för nästa generation och för våra unga människor. Vi måste reformera det nuvarande systemet, sa han under talet.

En vecka efter talet uteblev en stor börsnotering av Alibabas bolag Ant Group i Shanghai och Hongkong. Börsnoteringen hade tidigare fått grönt ljus av den Kinesiska regeringen.

Den senaste tweeten från multimiljardären kom den 10 oktober 2020.

En av världens rikaste

Jack Ma har enligt Forbes en förmögenhet på drygt 58 miljarder dollar, motsvarande nästan 500 miljarder kronor, vilket gör honom till den rikaste personen i Kina och världen sjuttonde rikaste person.

Förutom att ha grundat Alibaba har Jack Ma gjort sig känd som filantropist. Han har nyligen donerat miljontals munskydd till Europa, USA och till världshälsoorganisationen WHO i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset.

Via sin stiftelse har han även donerat mer än 300 miljoner dollar till välgörande ändamål, enligt Forbes.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN