Sverige har näst högst smittspridning i Europa

Uppdaterad 2021-05-12 | Publicerad 2021-05-11

Antalet nya fall fortsätter avta i Sverige. Men smittspridningen ligger fortfarande på en hög nivå – näst högst i Europa.

– Vi behöver alla hjälpas åt för att öka på minskningstakten, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Britta Björkholm.

Smittspridningen fortsätter avta i Sverige. Men antalet nya fall ligger fortfarande på en hög nivå, slår Folkhälsomyndighetens avdelningschef Britta Björkholm fast på tisdagens pressträff.

– Vi ser en nedgång i antalet smittade sedan ett tre veckor, men den är ganska så liten och vi har fortfarande ett väldigt stort antal fall.

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Den nedåtgående trenden syns i nästan alla åldersgrupper, med undantag för gruppen 0-19 år. Förklaringen till det kan vara att testningen ökat i den gruppen.

Trots det har Sverige just nu den näst högst smittspridningen i Europa. Den dystra förstaplatsen med flest nya fall per 100 000 invånare har Cypern. Även Frankrike och Kroatien har hög smittspridning, enligt Britta Björkolm.

Smittoläget ser olika ut bland regionerna. Kronoberg har en kraftig ökning av nya fall. Orsaken till det är att man ligger lite efter i smittspridningen, förklarar Britta Björkholm. Region Västernorrland som haft en väldigt hög smittspridningen den senaste tiden ser nu ut att ha passerat toppen. Samma sak verkar gälla för Uppsala.

Folk njuter av solskenet på en uteservering i Visby.

Hög belastning på iva

Belastningen på vården är fortfarande hög. Men antalet patienter som skrivs in på intensivvården ser däremot ut att börja minska.

– Det är en liten minskning i antalet patienter som behöver vårdas på sjukhus jämfört med förra veckan. Men det är väldigt små skillnader och belastningen på sjukhusen och framför allt intensivvården är väldigt hög, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Just nu vårdas 1 784 patienter med konstaterad covid-19 på landets sjukhus. Det är 31 färre än för en vecka sedan. 375 av covidpatienterna vårdas på iva.

Flera regioner rapporterar en fortsatt hög beläggning på sjukvården. 12 av regionerna arbetar i förstärkningsläge. För närvarande är 16 procent av iva-platserna disponibla.

– Ju lägre kapacitet vi har, desto snävare blir handlingsutrymmet för vården, säger Taha Alexandersson.

Planerad vård fortsätter att skjutas upp, enligt Socialstyrelsens avdelningschef Natalia Borg. Antalet besök i den specialiserade vården har minskat och väntetiderna har ökat.

– Det är väldigt många som väntar länge än 90 dagar, säger Natalia Borg.

Det gäller även operationer.

Antalet operationer har minskat med en femtedel under perioden mars 2020 till januari 2021 jämfört med samma period föregående år, enligt Socialstyrelsen.

Det är omöjligt att svara på när vården är tillbaka i normalläge, säger Natalia Borg.

– Vi befinner oss fortfarande i pandemin och har en hög belastning i vården. Det innebär att än så länge kommer inte de här köerna kunna betas av i den takt det skulle behövas.

Människor svalkar sig med diverse drycker på en uteservering i Malmö.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen