Ronnie Leten tar Ericsson-klubban

Publicerad 2017-10-09

Ronnie Leten.

Ronnie Leten nomineras till ny styrelseordförande i telekomjätten Ericsson. Han var tidigare vd för industriföretaget Atlas Copco.
”Det är valberedningens uppfattning att vi hittat rätt person”, skriver ordföranden Johan Forsell i en kommentar.

Ericsson aktie steg på beskedet.

Belgaren Ronnie Leten har tidigare bland annat haft olika positioner inom Atlas Copco och var företagets vd och koncernchef 2009–2017.

Valberedningens ordförande Johan Forsell, skriver i en kommentar: ”Vi är glada att kunna föreslå en ny ordförande för Ericssons styrelse. Det är valberedningens uppfattning att vi i Ronnie Leten hittat rätt person som ordförande i Ericsson med den erfarenhet och kompetens företaget behöver.”

Missnöjd sparekonom

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är besviken över valberedningens beslut.

– Ett väldigt väntat namn, tyvärr, säger han.

Han beskriver Ronnie Leten som en bra person, med starkt ”track record” och som ägarna säkert känner förtroende för. Men Bornold hade velat se en styrelseordförande med en annan profil, någon som är väldigt stark på telekom och med ett brett nätverk.

– Jag hade önskat att man inte tog någon ur klubben för inbördes beundran, säger Joakim Bornold.

Lämnar Electrolux

I samband med nyheten kring Ericssons meddelades så har Electrolux meddelat att han lämnar sitt uppdrag som ordförande i företagets styrelse.

Aktiemarknaden ger tummen upp för Leten. Aktiekursen för Ericsson steg i den inledande handeln med nästan två procent.

”Ronnie har ett mycket starkt track record när det gäller värdeskapande. Ronnie är en mycket skicklig affärsman, tekniskt kunnig och strategiskt mångsidig. Vidare har han betydande erfarenhet från digitalisering av stora verksamheter, vilket kommer att vara en tillgång i Ericssons fokuserade arbete tillsammans med dess kunder”, skriver Johan Forsell vidare i kommentaren.