Mystiska fågeln tillbaka – efter 170 år

TT-AFP

Publicerad 2021-02-25

De indonesiska regnskogarna ruvar på många hemligheter. Arkivbild från Sumatra.

Trots att glasögontimalian inte setts till sedan 1850 gav experterna aldrig upp. Och nu har fågeln visat sig igen.

Den lilla timalian har blivit mytomspunnen efter att ha siktats några gånger i mitten av 1800-talet, men varken förr eller senare. Officiellt har dock hoppet funnits kvar. Den har inte klassats som utdöd, utan satts i kategorin "försvunnen".

Men så i slutet av förra året hittade två män på den indonesiska delen av Borneo en fågel de inte kände igen. De fotograferade den, och nu har det fastställts att det handlade om en glasögontimalia, meddelar djurskyddsorganet Global Wildlife Conservation (GWC).

– Det var ett slags "eureka"-ögonblick", säger Panji Gusti Akbar, huvudförfattare till en artikel om upptäckten som publiceras i tidskriften Birding Asia.

– Denna fågel har kallats den indonesiska ornitologins största gåta.

Globalt handlar det om ungefär 150 fågelarter som inte siktats på minst ett decennium, men åtminstone i Asien har ingen tidigare varit "försvunnen" så länge som glasögontimalian.

Av förklarliga skäl är mycket okänt om arten. Experter vill gärna åka tillbaka till området där timalian hittades, men pandemirestriktioner försvårar de planerna. Och fyndet väcker ändå glädje.

– Upptäckter som denna är otroliga, och ger oss så mycket hopp om att hitta andra arter som varit borta för vetenskapen i decennier eller ännu längre, säger Barney Long, bevarandeexpert på GWC.