Handel och krogar förvånas över nya restriktioner

Jesper Karlsson/TT

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2021-02-24

Regeringen och Folkhälsomyndigheten skärper därför maxantalet för personer i butiker och gallerior. Arkivbild.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten oroar sig för pandemins tredje våg och skärper därför maxantalet personer som får vistas i butiker och gallerior.

Det kommer som en överraskning för Svensk handel, som ser det som en "politisk åtgärd".

Smittspridningen i Sverige är hög och fortsätter att öka.

– Det finns en stor risk för en tredje våg, sade statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff på onsdagen.

Karin Johansson, vd för näringslivsorganisationen Svensk handel, framhåller att branschen har tagit sitt ansvar under hela pandemin och kommer att fortsätta med det.

– Det har inte framförts någon kritik från länsstyrelserna, som har tillsynsansvar. De är nöjda med hur butikerna har skött sig vad gäller trängseln.

Pekar på arbetsplatserna

Hon anser att det här i själva verket är en "politisk åtgärd".

– Jag kan inte bortse från att man går hårt mot verksamheter samtidigt som man säger att det inte är i butiker eller på krogen som smittan sprids, utan på arbetsplatser och i hemmet.

Samtidigt betonar hon att den nya restriktionen – som säger att endast en per hushåll får vistas i butiken samtidigt – är bra.

– Men man måste vända sig tydligare mot allmänheten och peka på individens ansvar.

Folkhälsomyndigheten kommer nu att överlägga med handeln om var gränsen ska sättas gällande maxantal i exempelvis butiker.

– Vi har en nära dialog med Folkhälsomyndigheten. Jag antar att vi kommer att ha ett möte med dem redan under morgondagen. Så vi får väl se då vad det är de funderar över, säger Karin Johansson.

"Extremt oroad"

Även Jonas Siljhammar, vd för krogbranschens organisation Visita, är kritisk efter onsdagens besked om ytterligare inskränkningar av öppettiderna för landets krogar och kaféer.

– Jag har den största respekt för att regeringen och Folkhälsomyndigheten vill stoppa smittspridningen, men när jag hör det här – ett år in i pandemin – blir jag extremt oroad för jobben och företagen. Beskedet innebär stora inskränkningar i verksamheten, då en stor del av kvällarnas servering går förlorad, säger han till TT.

Enligt Jonas Siljhammar har kaféer och restauranger visat prov på stort ansvarstagande under det senaste året, och han säger att statistik visar att smittspridningen på serveringsställen är i det närmaste obefintlig.

– Jag ställer mig även frågande till varför man har valt just tiden – klockan 20.30. Det är under gängse middagsservering, och har inget med något nattligt festande att göra. Så det här är en dialog vi får fortsätta att hålla med Folkhälsomyndigheten.

Följ ämnen i artikeln