Region Stockholm: Vaccinering för alla vuxna i maj

TT

Publicerad 2021-04-09

Tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt. Arkivbild

Region Stockholm hoppas börja vaccinera invånare över 18 år från mitten av maj.

Men det kräver att regionen snart får en större andel av vaccinleveranserna till Sverige.

Region Stockholm har nu gjort en preliminär plan för vaccinationsarbetet mot covid-19. Enligt den ska den breda vaccineringen av alla invånare över 18 år inledas vecka 19, som börjar den 10 maj.

Det förutsätter dock att prognosen för vaccinleveranserna till Sverige håller. Det förutsätter också att Folkhälsomyndigheten senast i slutet av april beslutar om en ändrad fördelning av doserna till landets regioner.

I dag bygger fördelningen på antalet invånarna över 65 år i regionerna. Det gör att Stockholmsregionen får färre doser i förhållande till sin befolkning jämfört med andra regioner.

Stor skillnad

Region Stockholm hoppas att beslut snart tas om att fördelningen baseras på invånare över 18 år. Det skulle innebära att regionen får 24 procent av alla doser som levereras till Sverige, jämfört med dagens 18 procent.

– Det är en mycket stor skillnad och vi måste snart börja se skiftet i leveranserna, säger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Om drygt en vecka är det tänkt att vaccineringen av personer över 65 år ska inledas.

Veckan därefter hoppas man inleda fas 3 med vaccineringar för de över 60 samt medicinska riskgrupper.

Ansträngt läge

Pandemiläget är fortsatt ansträngt på akutsjukhusen i Stockholm, uppger regionen.

– Vi ser en stadig ökning, och det finns inga tecken på tillbakagång, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, på en pressträff.

576 personer vårdas nu med covid-19 i Region Stockholm. Detta ligger också i linje med antalet konstaterade fall i regionen. Ökningen per vecka uppges ligga på 8-9 procent. Den brittiska virusvarianten tar också över allt mer, och står nu för 90 procent av alla fall i regionen. Den är också betydligt mer smittsam, hur mycket är svårt att säga men ungefär 50 procent är en bedömning, enligt Bratt.

Det är i nuläget inte läge att lätta på några restriktioner, säger Bratt.

– Det skulle sända helt fel signaler, säger han

Följ ämnen i artikeln