Svensk-brittiska vaccinet har 70 procents effektivitet: Besvikelse

Publicerad 2020-11-23

Vaccinkandidaten från Astra Zeneca och Oxforduniversitetet har visat en genomsnittlig effektivitet på 70 procent.

De nya resultaten är en milstolpe i kampen mot pandemin enligt tillverkarna.

Andra menar att resultatet är en besvikelse.

Nyheten släpptes under måndagsmorgonen: den vaccinkandidat som läkemedelsjätten Astra Zeneca tar fram tillsammans med Oxforduniversitetet har en genomsnittlig effektivitet på 70 procent mot coronaviruset. Det rapporterar brittiska BBC.

– Idag har vi nått en viktig milstolpe i vår kamp mot pandemin. Detta vaccins effektivitet och säkerhet bekräftar att det kommer att vara högst effektivt mot covid-19 och kommer att ha en direkt påverkan på denna folkhälsokris, säger Pascal Soriot, Astra Zenecas vd i The Guardian.

Men resultatet beskrivs både som en triumf och besvikelse. Det eftersom både Pfizers och Modernas vaccinkandidater har visat resultat på mellan 90 och 94,5 procents effektivitet.

Astra Zenecas vaccinkandidat är effektivt till 70 procent.

Över 20 000 personer deltog

Över 20 000 testpersoner har deltagit i Oxfordstudien. Hälften av dem var britter, resterande personer var brasilianer. 30 personer som fick två doser vaccin fick covid-19 och 101 av dem som fick en placeboinjektion fick covid-19. Den doseringsmetoden visade på en 62-procentig effekt.

Men effektiviteten ökade till 90 procent hos en grupp testpersoner som fick en annan doseringsmetod. De fick först en halv dos av vaccinkandidaten och därefter en full dos. Kombinerat har läkemedlet därmed en genomsnittlig effekt på 70 procent i studien.

Vad skillnaden i resultat beror på är fortfarande oklart, skriver BBC. Men professor Andrew Pollard, chef för Oxford Vaccine Group, ser mycket positivt på resultaten.

– De här resultaten visar att vi har ett effektivt vaccin som kommer att rädda många liv. Spännande nog har vi sett att en av våra doseringsmetoder kan vara upp till 90 procents effektivt och om den här doseringen används kan fler människor vaccineras, säger han i ett uttalande i The Guardian.

Ingen blev allvarligt sjuk

Ingen av de som blev infekterade blev allvarligt sjuka. Ingen av de testade ska heller ha fått biverkningar som föranlett sjukhusvård. Dessutom ska vaccinkandidaten ha visat sig vara effektiv på flera olika åldrar, även äldre.

Och Oxfordkandidaten har en fördel gentemot de två andra vaccinkandidaterna. Den är mycket billigare och enklare att förvara.

Det kan innebära att den vaccinkandidaten också blir enklare att distribuera till hela världen, skriver BBC.

EU har tecknat avtal med Astra Zeneca om 300 miljoner vaccindoser. Enligt regeringen kommer 6 miljoner av dem komma till Sverige. Förra veckan meddelade regeringen att man har flera vaccinavtal om totalt cirka 10 miljoner doser nästa år, vilket innebär att hela befolkningen kommer att kunna vaccinera sig.

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen