Han polisanmälde Ebba Busch: ”Fruktansvärd okunnighet”

Publicerad 2021-05-28

Ebba Busch förhörs i dag av polis och kommer att bli delgiven misstanke om brott.

Anmälaren Johann Binninge säger att KD-ledarens agerande har påverkat honom och hans närmaste.

– Det värsta är att hon gör så här mot ett motpartsbud i en pågående rättsprocess, säger han.

I mitten av februari postade Ebba Busch ett längre inlägg på sin officiella Facebook-sida. Inlägget handlade om fastighetstvisten med Esbjörn Bolin - i texten skrev hon också att Bolins juridiska ombud Johann Binninge är dömd för ett allvarligt brott.

Johann Binninge polisanmälde Busch för grovt förtal och kort senare valde Anders Jakobsson, överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, att inleda en förundersökning.

I dag ska KD-ledaren förhöras om sin inställning till misstanken. Hon kommer också att delges misstanke om brott, rubriceringen på förundersökningen är grovt förtal.

Ebba Busch, KD-ledare.

Behandlas lika

Johann Binninge har tidigare varit mycket sparsam med uttalanden. Till Aftonbladet säger han att han är tacksam för åklagarens beslut.

– Det är bra att åklagaren markerar här och inte räds att det är en riksdagsledamot eller partiledare. Att man behandlar alla lika.

Är du förvånad över att en partiledare och riksdagsledamot skrev så här?

– Ja, det är klart, det är en fruktansvärd okunnighet. Förtal är på tapeten nu, det har varit ett antal fall uppe som gått till fällande dom. Och så gör en person av den här digniteten en sådan fatal handling.

Har det påverkat dig?

– Ja, det är klart att det har gjort, och även mina närmaste.

Johann Binninge polisanmälde Ebba Busch för förtal. Han var tidigare ombud för Esbjörn Bolin.

Domstolen får avgöra

Räknar du med att få rätt?

– Jag och många med mig gör bedömningen att det är förtal i teknisk mening. Sedan är en knäckfråga om det fanns skäl för henne att skriva det här, det ska bli intressant att höra vad hon har för anledning till det. 

Hon säger att det är allmänt känt, bara en googling bort?

– Jag vill inte lägga mig i hennes inställning. Det får domstolen avgöra. 

Binninge vill inte kommentera brottet som Busch omskrivit i sitt inlägg eftersom han inte vill riskera att påverka den pågående rättsprocessen. Men han har sedan händelsen för 17 år sedan kämpat för att få resning i Högsta domstolen. Han har också bildat en organisation (Rättssäkerhetsorganisationen) som verkar för att de som anser sig vara oskyldigt dömda ska få upprättelse.

Syfte att baktala

Binninges advokat Fredric Wikman räknar med att åklagare Anders Jakobsson åtalar Ebba Busch efter förhöret.

– Jag har svårt att se hur åklagaren skulle kunna underlåta att väcka åtal. Hennes enda syfte har varit att baktala min klient i hans roll som juridiskt ombud, säger han.

Jakobsson bekräftar att Ebba Busch kommer delges misstanke om brott. Han vill inte uttala sig om vad som krävs för att han ska åtala Busch. Efter förhöret kommer han ta ställning till om han ska gå vidare, eventuellt begära in mer material eller lägga ner förundersökningen.

– Nu får hon berätta sin version. Min förhoppning är att jag får utskrifter av förhöret senast i mitten av nästa vecka, säger han.

Ebba Busch har via sin advokat och sin presstab avböjt kommentarer. Hon nekar till brott.